Afbeelding
Freek de Swart

Groentewinkel Wout mist klanten en komt terug naar Breda

Algemeen

BREDA - In groentezaak Wout wordt momenteel hard geklust. De familie Van Oosterhout kreeg na een kortstondig avontuur in België namelijk zoveel heimwee naar Breda dat ze weer zijn neergestreken op hun oude stek in de Lange Brugstraat. “We wisten niet dat onze klanten zo van ons hielden."

Vol goede moed vertrokken Marco en Nicole van groentewinkel Wout afgelopen herfst naar het Belgische Schoten. Marco volgde hiermee het aloude advies op van zijn vader Wout. “Ga lekker voor een baas werken, dat is veel beter!”

Marco kreeg een mooi aanbod en ging aan de slag in loondienst bij een groentewinkel in België. Zijn vrouw ging in hetzelfde winkelcentrum aan het werk op de afdeling wooninrichting. “De eigenaar zei dat het mijn eigen winkel zou worden, maar achteraf blijkt dat toch niet zo te werken”, vertelt Marco.

Al vrij snel kreeg het echtpaar heimwee naar Breda en de oude groentewinkel. Ook de relatie met de eigenaar werd wat minder. “Mijn vader kwam ook helpen in de groentewinkel. Voor mij werkte dat perfect, maar de eigenaar was minder tevreden. Er stond voor hem denk ik op een gegeven moment teveel familie Wout in zijn winkel”, verklaart Marco. Toch gingen hij en de Belg op een goede manier uit elkaar. “Jij wordt gelukkiger als eigen baas zei hij bij het afscheid tegen mij.”

Nu staan Marco, Nicole en Wout in de bouwval waaruit eind februari een nieuwe groentewinkel moet verijzen. Hun uitstapje naar België heeft hen veel opgeleverd aan inspiratie en zelfinzicht. “Ik heb in die 6 weken ongelofelijk veel over mezelf geleerd”, zegt Marco. “We zijn door de periode in België nu nog meer gemotiveerd om onze schouders eronder te zetten en er iets van te maken. Het heeft onze ogen geopend”, vult Nicole aan.

Het is volgens het echtpaar altijd moeilijk om iets te veranderen in een familiebedrijf. Uit de woorden van Marco en Nicole blijkt het respect dat zij hebben voor het werk van Wout de afgelopen 30 jaar. “Vanaf een rijdende trein spring je niet zo makkelijk. De winkel heeft nu even stilgestaan, waardoor we met een frisse start kunnen beginnen”, legt Nicole uit.

Marco laat met zijn armen zien hoe de nieuwe winkel er straks komt uit te zien. De grote toonbank zal plaatsmaken voor lage units in het midden van de winkel waar klanten zelf hun boodschappenlijstje bij elkaar kunnen pakken. Ze zullen naast de vertrouwde producten ook delicatessen en wijnen gaan aanbieden. “We willen op een gegeven moment eigenlijk alles aanbieden wat ik nu thuis in mijn kelder heb staan”, zegt Marco.

Wout heeft ondertussen koffie gehaald bij Koffie van Teun. Teun helpt met het dragen van de koffie en neemt direct een kijkje naar de vorderingen in de winkel. Marco verklapt dat hij wellicht wil gaan samenwerken met de koffietent. Daarnaast denkt hij erover na om misschien ook brood en vleeswaar in de winkel te gaan verkopen. “We beginnen rustig aan, maar in de toekomst wie weet? In de binnenstad zit helemaal niets fatsoenlijks meer. En de V&D is en blijft gewoon geen echte bakker.”

Wat niet zal veranderen is de kwaliteit van de producten en Wout, want die blijft voorlopig werken in de winkel. Na de koffie vertelt Marco dat ze tijdens het afscheidsfeest verzorgd door de klanten al begonnen te twijfelen aan hun beslissing. “Dat was zo overweldigend dat we toen al even naar elkaar keken van..”, zegt Nicole. “We hielden altijd al van onze klanten, maar we wisten niet dat de klanten ook zo van ons hielden”, besluit Wout.

De nieuwe groentewinkel gaat eind februari open onder de nieuwe naam Wout & Co.