Afbeelding

Gesprek overlastgevende hangjongeren klaart lucht

Algemeen

BREDA - De scouting en kinderopvang in Prinsenbeek trokken enige tijd terug aan de noodbel. De instellingen zouden veel last hebben van hangjongeren rondom het gebouw. CDA-raadslid Basile Lemaire riep hierop mensen via zijn facebookpagina op om met namen te komen van de lastpakken. De actie had succes en inmiddels heeft er dan ook een gesprek plaatsgevonden tussen de jongeren en de instellingen. Lemaire was bij dit gesprek aanwezig en maakte een verslag.

Overlast
Naast hangjongeren, de scouting en de kinderopvang was ook Jongerenwerk aanwezig om het gesprek in goede banen te leiden. Volgens Lemaire zitten de jongeren momenteel al niet meer voor de ingang en was de bijeenkomst vooral bedoeld om de onderlinge lucht te klaren. In totaal waren er zeven hangjongeren op komen dagen. Dit waren overigens niet de jongeren die de meeste overlast veroorzaakten.

Open en constructief
Het gesprek was open en constructief. Volgens Lemaire kwam er tijdens het gesprek zo nu en dan emotie en frustratie naar boven, maar bleef iedereen respectvol naar elkaar. De scouting vertelde dat dit de 15e generatie hangjongeren was waar men mee te maken had. “Het verschil met nu was dat jongeren voorheen op hun gedrag aan te spreken waren. Bij deze groep lukte dat niet. De groep groeide, ook met mensen van buiten Prinsenbeek. Drank- en wietgebruik versterkte vandalisme, grof taalgebruik en intimidatie”, aldus Lemaire.

De jongeren lieten op hun beurt weten het vervelend te vinden dat de hele groep werd aangesproken op de overlast. “Daar kwam als reactie op dat een voetbalsupporter in een groep van voetbalvandalisten automatisch gezien wordt als één van de vandalisten. En als je dat niet wilt, dat je je dan als welwillende supporter niet met de vandalisten op moet houden”, aldus Lemaire.

Intimidatie
Er kwamen volgens Lemaire voorbeelden op tafel van ouders met kleine kinderen die waren uitgescholden en de impact die dat vooral op de kinderen had. Een medewerkster van het kinderdagverblijf, die de jongeren had aangesproken op het blowen voor de ingang bij de kleine kinderen, werd daarop door een aantal jongeren dusdanig geïntimideerd dat ze daarna niet meer durfde te komen werken.

De aanwezige jongeren waren het er met Jongerenwerk eens dat dit niet kon en spraken hun afkeer uit tegen diegenen die dit hadden gedaan. Er zijn contactgegevens uitgewisseld tussen de jongeren, de Scouting en de kinderopvang om elkaar snel te kunnen vinden, ook in dit soort situaties.

Eigen plek
Verder werd afgesproken dat de jongeren niet terugkeren naar deze ‘hangplek’. De jongeren en Jongerenwerk zullen met Lemaire aan de slag gaan om op korte termijn een oplossing te vinden. Want volgens het raadslid vond iedereen dat de Prinsenbeekse jongeren een eigen plek verdienen.