Afbeelding

Loco-burgemeester Breda en hoofdredacteur BN DeStem spreken op ‘Hebdo-bijeenkomst’

Algemeen

BREDA - Bij de protestbijeenkomst in Breda op de Grote Markt om 18.00 uur spreekt loco-burgemeester Bob Bergkamp de belangstellenden toe. Daarnaast voert ook hoofdredacteur Johan van Uffelen van BN DeStem het woord. Hij doet dat als vertegenwoordiger van de Bredase media. 

De eerste oproep voor de bijeenkomst kwam van Bredanaar Jeroen Sweres. Die zag woensdagavond bijeenkomsten in andere steden waarin stilgestaan werd bij de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs. Hierbij kwamen twaalf mensen om het leven. “Je geeft daarmee een signaal af, en ik dacht, waarom is dat niet in Breda.”

Vandaar dat hij woensdagavond met het twitteraccount @breda_hebdo een oproep deed voor een bijeenkomst op de Grote Markt. “Ik vind persvrijheid erg belangrijk en wat in Parijs is gebeurd lijkt de doodsteek, letterlijk.”

Het initiatief is inmiddels omarmd door het Bredase college. Dat spreekt via Twitter haar afschuw uit over 'de laffe aanslag tegen vrijheid.' Zij nodigt iedereen uit om op 18.00 uur op de Grote Markt in Breda een vuist te maken tegen dit geweld. Bij deze bijeenkomst zal loco-burgemeester Bob Bergkamp de aanwezigen toespreken.

Sweres las het blad wel eens. “Dat is niet alleen hard voor moslims, maar ook voor anderen. Politici komen er ook niet even goed vanaf. Wat in Parijs is gebeurd, is vreselijk voor de betrokkenen en voor de persvrijheid.”

In Amsterdam, Haarlem en Rotterdam zijn eveneens bijeenkomsten. In Rotterdam spreekt de hoofdredacteur van het AD en burgemeester Aboutaleb, verder zijn er vertegenwoordigers van de raadsfracties aanwezig. Omdat ook politieagenten vermoord zijn, is ook de korpsleiding bij de demonstratie ter plaatse.