Je gelooft nooit wat deze Elvis-fan in Breda liet bouwen (video)

Algemeen

BREDA - Sommige Elvis-fans verzamelen alles van de rockster. Anderen verkleden zichzelf als de King. Jimmy Prins ging echter voor de overtreffende trap en bouwde heel Graceland na in Breda. Binnenkort hoop hij het pand te openen als Bed & Breakfast.

Je kan veel zeggen over Prins, maar een zekere bevlogenheid kan hem niet worden ontzegd. Energiek loopt hij van de ene naar de andere kamer in zijn eigen Graceland. De kapitale villa vlakbij de woonboulevard is geen exacte kopie van Graceland in Memphis, maar meer een hommage. “Het moest geen Elvis poppenkast worden, maar een plek waar gasten in luxe kunnen loungen in kamers die geïnspireerd zijn op de King.”

In de ontvangsthal met een gigantisch Elvis-mozaïek op de vloer laat Prins een LP plaat zien. Op de hoes staat een afbeelding van Graceland in Memphis. “Met deze plaat ging ik naar de bank om mijn plan te presenteren. De vrouw achter de balie kwam niet meer bij van het lachen!” Ondanks dat Prins geen werkervaring heeft als architect ontwierp en bouwde hij het huis voor het grootste gedeelte zelf. “Ik ben erg handig. Als klein kind repareerde ik al pannen voor mijn moeder als daar bijvoorbeeld een gaatje in zat."

Elke gastenverblijf in het huis is ingericht naar een thema rondom Elvis. Zo is er een jailhous Rock-kamer met tralies voor de ramen, een Aloha from Hawaii-kamer en een kamer geïnspireerd op de Elvis-film Fun in Acapulco. De meest luxueuze kamer is de Las Vegas Room. “Hier kan iemand als Brian Adams dan makkelijk als zijn spullen kwijt on tour”, zegt Prins vanuit de ruime inloopkast in de kamer.

Naast slaapkamers moet er in de kelder van het imposante gebouw een welness center komen. Daarnaast beschikt de Bed & Breakfast over een woonkamer en een loungeroom. Achter de bar staat al een kartonnen Hawaiaanse Elvis met bloemetjesketting zwoel te kijken. “Hier kunnen mensen straks een Elvis-burger bestellen, de klant is koning in het huis van de King”, zegt de eigenaar.

Het leven van Prins heeft net als het leven van Elvis pieken en dalen gekend. Hij groeide op in tehuizen waar hij als eerste in aanraking kwam met de muziek van Elvis. “Ik mocht als enige van de kinderen op de televisie naar Elvis films kijken. Daar werd ik speciaal voor wakker gemaakt, want ze wisten dat ik een groot fan van hem was”, herinnert Prins zich.

Net als Elvis en ook zijn Bredase manager Colonel Tom laat Prins zich door niemand tegenhouden om zijn droom te verwezenlijken. Door de rechtszaken die hij heeft moeten voeren met de buurt kan hij het project nu niet met zijn eigen geld voltooien. Toch houdt dit Prins niet tegen. “Martin Luther King zei I have a dream, Elvis heeft een nummer I can dream. Beiden droegen hun boodschap met passie uit, dat zijn mijn voorbeelden.”

Om het project af te ronden heeft Prins nu een crowdfunding-campagne gestart om de laatste verbouwingen in het huis te voltooien. “Het huis is voor 95% af. Ik ben er van overtuigd dat ik die laatste 5% kan financieren met de hulp van het grote publiek in binnen- en buitenland.” Hij hoopt de Graceland Bed & Breakfast in de lente te kunnen openen. Dit zou dan mooi samenvallen met de expositie De Elvis Code in het Breda’s Museum. Mensen die Prins willen helpen kunnen terecht op zijn site.

Bekijk ook de video van BredaNu van Graceland Breda.