Het station in 2012.
Het station in 2012. NINE, Creative Agency

Aanpassing Via Breda bezorgt Breda financiële tegenvaller

Economie

BREDA - De ombouw en het op lange baan schuiven van zo’n 37-duizend vierkante meters aan kantoorruimte in Via Breda heeft financiële gevolgen voor Breda. “Dit kan leiden tot andere grondwaarden”, aldus een woordvoerder.

Voor welk bedrag de gemeente Breda moet afboeken en wat de nieuwe grondprijs dan wordt, kan de woordvoerder niet zeggen. “Dit is geheime informatie, ook voor de raad”, aldus de woordvoerder. Het op de lange baan schuiven van neen deel van de ontwikkeling kan ook gevolgen hebben voor toegenomen rentelasten: voor de ongebruikte, maar wel aangekochte grond moet rente betaald worden, waar geen inkomsten tegenover staan.

Het college constateerde woensdag dat van de geplande 120-duizend vierkante meter zo’n vijftigduizend nooit door de markt ingevuld kan worden. Voor 37-duizend vierkante meter gaat het college andere plannen maken. Een deel wordt mogelijk na 2023 ontwikkeld, een ander deel wordt omgevormd naar een combinatie van wonen, retail, horeca en onderwijs.

In de plannen voor Via Breda was ruimte voor een WTC. Het is onduidelijk of dit er daadwerkelijk gaat komen. In het deel Coulissen West is ruimte voor wat de woordvoerder een ‘bovenstedelijk zakencentrum’ noemt. Daarin moeten kantoren en een hotel komen. “Of dat het WTC wordt hangt af van de aanbesteding en de selectie van marktpartijen.”