Afbeelding
Sanne van der Mooren

‘Bouwen van een carnavalswagen is lachen, gieren brullen’

Algemeen carnaval

BREDA - In een bouwloods aan het Hekven werkt C.V. Simpel aan een enorme carnavalswagen. Op deze regenachtige middag is het vrij rustig in de relatief warme loods, waar in totaal zo’n zes verenigingen aan hun wagens werken. Zondag openen ze de deuren voor het publiek voor de jaarlijkse open dag.

Dennis Nuitermans, lid van C.V. Simpel is hier iedere dag aan het werk. De grote hal staat helemaal vol met de enorme wagens van de verschillende verenigingen. Iedere vereniging heeft zijn eigen stukje. Achter de wagens zit een deur met de naam van de vereniging erop.

Tien maanden per jaar wordt er aan de wagen gewerkt. “De eerste twee maanden na carnaval doen we even rustig aan. We zijn dan al wel bezig met ontwerpen. Tot aan de zomer ontmoeten we elkaar een keer per week om te bespreken. Na de zomer drie keer per week en na de kerstvakantie zijn we hier iedere dag te vinden om aan onze wagen te werken ”, vertelt Nuitermans.

Na zo vaak en intensief bij elkaar te zijn zou je denken dat het weleens botst, en dat komt weleens voor volgens Nuitermans. “Maar toch, het allerleukste van dit hele gebeuren vind ik de saamhorigheid van het bouwen. Het is hier echt lachen, gieren, brullen.” Het is voor C.V. Simpel het eerste jaar in Breda. “Hiervoor zaten wij in Effen, we staan hier dus wel bekend als boeren. Na 25 jaar bouwen in Effen was er geen plaats meer in de Loods. In Breda kwam er een plek vrij voor ons ”, aldus Nuitermans

Met de 14 leden is het bouwen van een carnavalswagen een flinke som. “Ongeveer kost het bouwen 5000 tot 8000 euro. De truc is om het slim aan te pakken. Je moet voldoende donateurs hebben, die betalen als je zelf de spullen gekocht hebt. Verder kan er een hoop verdiend worden aan de verkoop van oude wagens ”, vertelt de wagenbouwer. Volgens Nuitermans wordt de concurrentie steeds groter. “Eerst deden er altijd vijf of zes wagens mee, dit jaar zijn het er zelfs achttien.”

Het bouwproces is een enorme klus. Het begint volgens Nuitermans allemaal bij een ontwerp en een kale aanhanger. “Daarna gebruiken we een stalenframe, daarover gieten we betonijzer. Vervolgens gaan we boetseren met klei, we maken dan bijvoorbeeld een gezicht, de ogen de lippen en de neus. Het is een ingewikkeld proces waarbij we zelfs frituurvet en slaolie gebruiken. We werken ook met glasvezel, en verder gebruiken we natuurlijke producten zodat het niet schadelijk is voor onze gezondheid ”, meldt Nuitermans

Het thema van carnaval in Kielegat dit jaar is ‘Kekse Straole’. Nuitermans doet hier niet zoveel mee. “Wij hebben niks met het thema. Het is ook niet verplicht. We hebben wel gemerkt dat de jury er erg naar kijkt of je Breda in je wagen verwerkt hebt. Dit jaar laten wij de kleur terugkomen in Breda. Dat doen we door middel van Bredase gebouwen die wij in onze wagen verwerken met veel kleur.” De optocht is nog het minst leuke van alles volgens Nuitermans. “Niemand heeft eigenlijk echt veel zin in de optocht het is een hoop gedoe. Ik zou liever de wagen ergens neerzetten en dat mensen hem dan rustig kunnen bekijken.”

Nuitermans hoop dat het erg druk gaat worden op de open dagen van de bouwschuur. “Wij zijn Effen gewend, daar komen wel een aantal mensen zoals je familie en belangrijke mensen binnen de carnaval, maar hier in Kielegat zal het wel een stuk drukker worden.” Hij hoopt vooral dat er dit jaar veel kinderen komen, die moeten volgens Nuitermans meer gemotiveerd worden. “Er komen steeds minder jeugdleden bij. De jeugd wil denk ik tegenwoordig geen vieze handen krijgen ofzo, ik weet niet hoe het komt.”

De open dag van de wagenbouwers komt er weer aan. Op zondag 11 januari openen veel carnavals verenigingen hun deuren om te laten zien hoe zij de wagens bouwen. Ook C.V. Simpel doet mee aan deze dag.

Bekijk de foto's van de bouwschuur in het fotoalbum.