Protest Charlie Hebdo Grote Markt Breda.
Protest Charlie Hebdo Grote Markt Breda. Wijnand Nijs

Breda staat ‘Verbijsterd, sprakeloos, maar niet stil’ bij aanslag Charlie Hebdo

Algemeen

BREDA - Enkele honderden mensen luisterden donderdagavond op de Grote Markt naar de toespraken van loco-burgemeester Bob Bergkamp en BN DeStem-hoofdredacteur Johan van Uffelen. Toespraken na aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs.

De bijeenkomst ontstond na een spontane oproep op Twitter. Omarmd door de gemeente Breda en media als BN DeStem en BredaVandaag, stond Breda stil bij de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Daarbij kwamen 12 mensen om, onder wie twee agenten en vier tekenaars van het blad.

Bergkamp noemde de aanslag een laffe daad, die ook het stadsbestuur diep geraakt heeft. Ongeloof, onacceptabel, afschuw, verdriet, leed en geschokt, waren gevoelens die de loco-burgemeester uitte. “Ik roep u op om samen de verbinding te blijven aangaan in onze multiculturele samenleving. Samen laten zien dat het wel kan, zolang we de kracht van het contact en respect voor elkaar blijven benutten.”

Rillerig weer, passend bij de verdrietige gebeurtenis van woensdag. Na de toespraken volgde een minuut stilte. Daarna sloot Bergkamp af.

Van Uffelen, die ook sprak namens BredaVandaag en Omroep Brabant, had het over een aanslag op de vrijheid. Daarmee refereerde hij aan de opening van zijn krant, donderdag. “Want een aanslag op het recht om je mening te uiten, is een aanslag op de vrijheid in het algemeen. Wij, als media in en om Breda, zijn geschokt.”

De hoofdredacteur verwees naar gebeurtenissen in het verleden, waarin het al te vaak is gebeurd dat mensen de kans liepen opgepakt te worden voor hun mening. “En altijd, altijd begon het sluipend, met de moord op het vrije woord. Daarom zijn vrijheid van meningsuiting en persvrijheid kernwaarden van onze huidige samenleving.”

Het bijeenzijn deze avond gaf volgens Van Uffelen en Bergkamp aan dat wij allemaal Charlie Hebdo zijn. “Democratie is in vrijheid je gedachten of gevoelens kunnen en mogen uiten. Daarom  laten we ons niet de mond snoeren. Door niets en niemand.”

Bekijk ook de video van de bijeenkomst van BredaNu.