Protest Charlie Hebdo Grote Markt Breda: Je suis Charlie.
Protest Charlie Hebdo Grote Markt Breda: Je suis Charlie. Wijnand Nijs

Breda herdenkt Charlie Hebdo: 'Het is een aanslag op alles wat wij belangrijk vinden' (Video)

Algemeen

BREDA - Op een koude, maar verder droge Grote Markt stonden donderdagavond enkele honderden mensen stil bij de aanslag in Parijs op het satirische blad Charlie Hebdo. Het werd een ingetogen, maar indrukwekkende plechtigheid die uiting gaf aan de solidariteit met de omgekomen Franse journalisten en politiemensen. “Ik heb zelden zoiets indrukwekkends meegemaakt.”

Zachtjes praten de mensen in het publiek voor het bordes van het stadhuis voorafgaand aan de toespraak. Hier en daar worden wat video's en foto’s gemaakt met de telefoon. Een bewijs dat tegenwoordig iedereen een beetje journalist is. Een enkeling draagt de inmiddels iconische tekst bovenhet hoofd “Je suis Charlie.” Een conducteur in uniform houdt zijn pen omhoog. Een andere handeling die de afgelopen dagen ineens het symbool werd voor de vrijheid van meningsuiting.

Commissielid Joep Taks van de Partij Trots/Opa is ook aanwezig op het plein. Hij vindt het een burgerplicht om aanwezig te zijn bij de bijeenkomst. “Als je vrijheid belangrijk vindt kan je dit niet aan je voorbij laten gaan.”

Wanneer plaatsvervangend burgemeester Bob Bergkamp zijn speech begint over het belang van vrijheid en verdraagzaamheid is het plein stil. Aan de zijkant van de markt jankt een hondje, maar het baasje heeft net als de rest van het publiek enkel oog voor het bordes. Hierna volgt de toespraak van hoofdredacteur van BN DeStem Johan van Uffelen namens de Bredase media. Zijn verhaal wordt gevolgd door applaus en een minuut stilte.

Tijdens de minuut stilte is De Grote Markt van Breda ook totaal stil. Enkel onderbroken door het geluid van een klikkende camera hier en daar. De bijeenkomst wordt afgesloten door een koor met het lied “Zo hard als je kan.” Een ode aan de vrijheid in het algemeen en de vrijheid van meningsuiting in het bijzonder.

Na afloop blijven de mensen in kleine groepjes wat napraten. Hoofdredacteur van BredaVandaag, Wijnand Nijs is ook aanwezig. Hij zegt dat het belangrijk is dat mensen zich onbezwaard kunnen uiten zonder bang hoeven te zijn om te worden vermoord. “Verder vind ik het belangrijk dat de Nederlandse samenleving in gesprek blijft en open blijft staan voor afwijkende opvattingen. Ook als de boodschap van de ander niet de jouwe is.”

Nijs verwacht niet dat de aanslag op de lange termijn invloed heeft op de persvrijheid. “Ik denk dat journalisten wel onbewust gaan nadenken wat ze publiceren of zeggen. Zolang dat dit niet leidt tot zelfcensuur is dat niet erg.”

Merte Klumperman staat na de toespraak ook nog op het plein. Ze wist gisteren al dat ze wilde stilstaan bij de aanslag en was eerst van plan om naar Rotterdam te reizen. “Het is een aanslag op alles wat wij belangrijk vinden en op wie wij zijn.” Klumperman vond de bijeenkomst kort, krachtig en emotioneel. “Ik ben blij dat ik gekomen ben.”

Iets verderop staat de Française Corine Gelok. Zij vindt het hartverwarmend dat heel de wereld meeleeft met haar landgenoten. “Het laat zien hoe wij de vrijheid in onze landen koesteren en ondersteunen.” Ze verwacht niet dat het de moorden het einde van Charlie Habdo zullen betekenen. “Er zullen altijd mensen zijn die zich op zo’n manier willen uiten.”

Beschut bij de Grote Kerk staat een groepje agenten na te praten. "Tijdens de briefing hebben we het er ook over gehad", verwijst een agente naar de omgekomen collega's in Parijs. "We zijn hier voor de veiligheid en om steun te betuigen." Bij de agentes ook twijfel. "Je vraagt je af waar dit heen gaat."

Van Uffelen zegt na afloop erg onder de indruk te zijn van de bijeenkomst. Met name het aantal mensen dat in zo'n korte tijd de Grote Markt heeft weten te vinden raakt hem. “Toen ik het bordes op kwam lopen en al die mensen hier zag staan, geconcentreerd, in stilte en met overtuiging. Ik heb zelden zoiets indrukwekkends meegemaakt.” 

Bekijk ook de video van de bijeenkomst van BredaNu.