I Love Breda staat dit jaar in het teken van de wijken en dorpen van Breda. Bredanaars stuurden hun beelden van de wijken in.
I Love Breda staat dit jaar in het teken van de wijken en dorpen van Breda. Bredanaars stuurden hun beelden van de wijken in. Sanne van der Mooren

I love Breda in MOTI: ‘Een eerlijk beeld van de stad’

Cultuur

BREDA-  In het MOTI Museum in Breda hangen sinds kort tientallen foto’s aan de muur die zo van Facebook gehaald lijken te zijn. Foto’s van natuur, of juist hele persoonlijke plaatjes van familie of honden. Het zijn de inzendingen voor I love Breda dat dit jaar als thema heeft: Kijk Mijn Wijk.

Rode draad
De I love Breda tentoonstelling van dit jaar staat geheel in het teken van wijken. Zo’n 250 Bredanaars stuurden foto's in van hun buurt naar het museum. Bij binnenkomst zijn er al veel foto’s te zien. Samen met een kaart van de wijk hangen de foto’s aan de muur. Niet bij iedere wijk zijn er evenveel foto’s, zo hangt er bij het Westerpark maar één foto en bij het bedrijventerrein zelfs nul. Om aan te geven waar in de wijk de foto gemaakt is, lopen er rode draadjes naar de kaart.

App
Gwen van den Bout, die onder andere de inrichting van de tentoonstelling heeft verzorgd, nam contact op met de fotografen. Ze heeft speciaal voor de tentoonstelling een app ontwikkeld. Alle bezoekers worden bij binnenkomst verzocht om de app te downloaden. Via de app krijgen zij toelichting bij de foto’s. Dat gebeurt op een bijzondere manier. Naast een uitleg waar de foto genomen is en wat erop staat zijn de fotografen ook geïnterviewd. Via de app vertellen zij de bezoeker wat er zo bijzonder is aan de foto en de plaats. Hierdoor krijgt de tentoonstelling een erg persoonlijk karakter.

Prijs
De mooiste foto wordt bekend gemaakt tijdens de cultuurnacht op 23 januari. “Een prijs is er niet, de winnaar wint de titel”, vertelt Van den Bout. Bezoekers hebben ook een stem. Bij binnenkomst ontvangt iedereen een hartjessticker. Deze sticker wordt geplaatst onder de foto die de bezoeker het mooist vindt. Opvallend is dat er bij bijna iedere foto wel een aantal stickers opgeplakt zijn. De stickers en het oordeel van een jury bepaalt welke foto het mooist is.

Arm en rijk
“De foto’s van de inwoners zijn de ruggengraat van de tentoonstelling, maar daarnaast zijn ook nog een aantal side-projects ”, vertelt Van den Bout. Deze zijn verzorgd door het Rijk en Armoede project. Hierin laten Bredase fotografen het verschil tussen rijkdom en armoede zien in de verschillende Bredase wijken. Ook de leerlingen van het CMD hebben meegewerkt. Zij laten op een digitale manier belangrijke onderdelen van de stad Breda zien. Het eindresultaat van de studenten is te zien op computerschermen tussen de foto’s.

Schattebollekes
Een ander side-project van I love Breda zijn de schattebollekes. Deze gebreide bolletjes laten onderdelen van Breda zien, oude maar ook nieuwe delen zoals het verbouwde Centraal Station. “Het is een innovatieve manier om breien in te zetten om het verhaal van de stad te laten zien ”, vertelt Van den Bout. De schattebollekes hangen en liggen in een kast aan het begin van de tentoonstelling. Naast ieder schattebolleke staat een foto om te laten zien waar de inspiratie vandaan komt.

Pronkstuk
Een echt pronkstuk is er volgens Van den Bout niet. “Ik ben het meest trots op het geheel. Het is mooi om te zien dat je op deze manier een heel eerlijk beeld van de stad kunt laten zien. Niet alleen de bekende kerk of andere belangrijke plaatsen in Breda worden uitgelicht. Er is ook aandacht voor de kleine plekjes.” De ontwerpster heeft zelf ook veel kennis op gedaan door de tentoonstelling. “Ik ben enorm veel van de stad te weten gekomen ”, aldus Van den Bout

De tentoonstelling is nog tot 23 januari in het MOTI Museum te zien, dan wordt de winnaar bekend gemaakt.

Bekijk de foto's in het fotoalbum.