Bomen worden gekapt als voorbereiding op de herinrichting van het Dr. Jan Ingenhouszplein. foto Debra van der Heide
Bomen worden gekapt als voorbereiding op de herinrichting van het Dr. Jan Ingenhouszplein. foto Debra van der Heide

Breda schrapt regels voor kap bomen

Algemeen

BREDA-  De kapvergunning die nodig is voor bomen komt te vervallen. Alle bomen mogen gekapt worden met uitzondering op de zogenoemde waardevolle bomen. Breda past daarvoor de boomverordening aan. Daarin staat beschreven wat voor bomen gekapt mogen worden.

De gemeente heeft inmiddels zo’n 90-duizend bomen in kaart gebracht. De komende tijd wordt duidelijk welke bomen het stempel waardevol krijgen en dus niet mogen worden gekapt.

De kaart waarop de waardevolle bomen te zien zijn, wordt waarschijnlijk bekend gemaakt in het voorjaar van 2015. Het wordt volgens de gemeente allereerst bekend gemaakt aan de eigenaren van de bomen. De eigenaren kunnen eventueel bezwaar maken. De kaart is dan te zien via de site van de gemeente. 

De nieuwe vereenvoudigde regels zijn tot stand gekomen in samenwerking met de lokale natuur- en milieuverenigingen. Volgens de aanpak moeten bomen aan een aantal criteria voldoen voordat zij in aanmerking komen om als waardevol te worden bestempeld en dus een kapvergunning nodig hebben.

Een boom is waardevol wanneer hij bijvoorbeeld beeldbepalend is zoals op een plein. Of als het de enige groene plek is in een verharde wijk en wanneer het als schuilplaats voor bepaalde diersoorten dient.

Als de bomen bestempeld zijn als ‘waardevol’ dan zijn ze vergunningplichtig en worden ze beschermd. De overige bomen hebben geen vergunning meer nodig voor de kap. De waardevolle bomen worden in beeld gebracht op een kaart die voor iedereen toegankelijk is, de lokale natuur- en milieuverenigingen hebben meegewerkt aan deze kaart.

Volgens wethouder Bernie van den Berg wordt er met deze aanpak gehoor gegeven aan de roep om minder en eenvoudigere regels. “Boomeigenaren hoeven minder vaak een vergunning aan te vragen. Dat scheelt zowel de inwoners als de gemeente tijd en geld. Bovendien is het snel te achterhalen of een boom waardevol is en behouden moet worden, wat bij bouwplannen of herinrichtingen een groot voordeel is.”

Een vergunning is ook niet nodig als uit een controle blijkt dat een boom ziek is en niet kan blijven leven. Ook moet er binnenkort bij de aanvraag om een boom te kappen een herplant-plan zitten. Er moet hiervoor wel onderzocht zijn of een boom op dezelfde, of op een vergelijkbare plaats kan worden terug geplant.

Bij de samenwerking met de lokale natuur- en milieuverenigingen zijn verschillende organisaties betrokken. NMV Markkant, de WestBrabantse Vogelwerkgroep, IVN Makr & Donge en KNNV afdeling Breda kijken samen met de gemeente naar de bomen. De inbreng van deze organisaties heeft er toegeleid dat deze aanpak gerealiseerd wordt.