Duimvignet Taxi Gilde
Duimvignet Taxi Gilde Bo Klaarwater

Taxi Gilde: Duimpje omhoog als we collega’s zien (video)

Economie

BREDA - De eerste taxi’s met duimvignetten rijden sinds deze vrijdag in Breda. Voorzitter John Klem van Taxi Gilde reikte 31 duimvignetten uit aan de leden van de vereniging. Met het ontworpen vignet willen ze duidelijk aan klanten dat ze in een betrouwbare taxi stappen.

“In totaal zouden we 40 a 45 vignetten kunnen weggeven, helaas kan niet iedereen hem ophalen vandaag”, aldus John Klem. In café Kris kregen de leden persoonlijk hun vignet in handen, na het tekenen van het protocol. “Elk vignet is uniek, de chauffeurs zijn gekoppeld aan nummers”, vertelt secretaris Femke Cobanlar. Volgens de secretaris maakt Taxi Gilde gebruik van transparante zelfregulering. “Mensen hebben de mogelijkheid om bij een onafhankelijke groep klachten in te dienen. Ook kunnen Gildeleden elkaar controleren en aanspreken op gedrag.”

Klem reikte het eerste vignet uit aan het jongste lid van de vereniging. “Ik ben erg trots op mijn vignet en hecht er veel waarde aan. We hebben er lang naar toe gewerkt, mensen kunnen nu een betrouwbare rit verwachten”, aldus de 20-jarige Kadir van Escape personenvervoer. Ook Achmed Khalil van Paiman Taxi is blij met zijn vignet. “Het is erg mooi geworden, klanten kunnen het vignet nu herkennen en het werkt positief voor de markt.”

Volgens de adviseur van Taxi Gilde, Robert van Langeveld, zijn de leden ambassadeurs in Breda. “Mensen moeten weten dat ze ook de taxi kunnen pakken als openbaar vervoer, reizen met een taxi is ook betaalbaar en reizigers buiten Breda moeten een positieve indruk krijgen”, aldus de adviseur.

Mensen moeten taxi’s als een deel van de mobiliteit zien volgens Samir Afif van Taxi Line. “Wij zijn geen ‘figuur’ achter het stuur, wij zijn gastheren en gastvrouwen.” Hij vertelt dat veel mensen taxi zien als luxe. Wij laten zien met het vignet dat we kwaliteit leveren. “Duimpje omhoog als we collega’s zien!”, aldus Afif.

De verordening in Breda
Het duimpje van het Gilde kan een eerste stap zijn naar een verordening waarin de kwaliteit van de taxibranche in Breda is geregeld. Wethouder Akinci gaf eerder al aan dat een verordening alleen mogelijk is als de taxibedrijven in Breda samenwerken. Volgens John Klem heeft dit tijd nodig. “Het is erg moeilijk, je moet het eigenlijk vergelijken met de politiek. Onze belangen zijn allemaal verschillend.”

Taxi Gilde is inmiddels in gesprek met andere partijen. verschillende instanties rond de tafel gaan zitten. “We zijn bijvoorbeeld in gesprek met NS en de politie om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen”, aldus Klem.