Hoog water in de Mark, 9 januari 2015.
Hoog water in de Mark, 9 januari 2015. Jeff Wolters

Gedeeltelijk vaarverbod Mark door watergolf uit België

Algemeen

BREDA - Een tweede watergolf die vanuit België ons land heeft bereikt zorgt opnieuw voor hogere waterpeilen in de Aa of Weerijs, Mark en Molenbeek. Dat meldt het Waterschap Brabantse Delta. Vanwege het hogere water geldt er op een deel van de Mark een vaarverbod voor lege schepen vanwege de hoge stroomsnelheden.

“De situatie is niet alarmerend, wel zijn alle hens aan dek”, meldt waterschap Brabantse Delta. “De waterpeilen worden nauwlettend in de gaten gehouden en we zorgen dat het water kan doorstromen. Naast het reguliere waterschapswerk zijn geen aanvullende maatregelen nodig geweest, zoals het inzetten van een waterberging.”

De golf bevindt zich zaterdagochtend rondom Breda en Roosendaal. “In de loop van de middag dalen de waterpeilen weer. Al blijft het de komende dagen nat en drassig; de bodem en wateren hebben tijd nodig om het vele water te verwerken.”

Het waterschap houdt de situatie in de gaten. “In het bijzonder houden we bomen bij waterlopen in de gaten. Door de harde wind bestaat het risico dat bomen omvallen en schade berokkenen aan oevers en doorstroming van het water belemmeren. Dat willen we voorkomen.”