De bergboezem bij de Haagse Beemden staat voor een flink deel onder water na het hoog water van 9 en 10 januari 2015
De bergboezem bij de Haagse Beemden staat voor een flink deel onder water na het hoog water van 9 en 10 januari 2015 (Wijnand Nijs)

Gemalen op volle kracht, bergboezems ingezet tegen hoog water (foto's)

BREDA - Het waterpeil in West-Brabant daalt langzaam. Dat meldt het Waterschap Brabantse Delta. Omdat het water nu niet alleen vanuit België komt, maar ook vanuit de andere kanten, zet het waterschap de pompen van de gemalen op volle kracht en worden bergboezems ingezet om het water op te vangen. 


Nu de watergolf vanuit België  voorbij is, zakken de peilen langzaamaan in Aa of Weerijs, Mark en Molenbeek. "Al blijft het de komende dagen nat en drassig; de bodem en wateren hebben tijd nodig om het vele water te verwerken. Alle hens zijn nog altijd aan dek bij waterschap Brabantse Delta", aldus het waterschap.

"De waterpeilen worden nauwlettend in de gaten gehouden en we zorgen dat het water kan doorstromen. Verstopte duikers en roosters worden vrijgemaakt en de gemalen draaien op volle kracht", meldt Brabantse Delta.

Het water komt nu ook van de andere kant: de peilen op de Amer, Hollands Diep en Bergsche Maas stijgen. Sluizen worden gesloten om het water niet West-Brabant in te laten lopen. In de Bredase Singels en net daarbuiten werden ongekende waterhoogten gemeten. In de Haven verdween de kade onder water en kwam de kassaboot van de BSW strak in de kettingen te liggen door het stijgende water. In het Markdal is het op sommige plaatsen lastig wandelen zonder lieslaarzen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief