Foto Perry Roovers
Foto Perry Roovers

Hoe de doorgewinterde bankovervaller uit Nederland verdween

Algemeen

BREDA - De Domino’s Pizza vestiging aan de Graaf Hendrik-plein III werd afgelopen zondag opnieuw overvallen. De pizzeria was de afgelopen jaren vaker slachtoffer van criminelen. Zo werd de zaak in de zomer ook al onder bedreiging van geweld bestolen. Volgens politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer is er een verschuiving zichtbaar van het soort overvallen dat wordt gepleegd.

De overvaller die met een grote groep uitgebreide plannen maakte om een bank te overvallen is volgens Steenmeijer een uitstervend ras. De banken zouden steeds minder contanten in huis hebben waardoor ze niet de moeite waard zijn om te overvallen. “Vervolgens zag je een verschuiving richting benzinestations. Nu die ook beter beveiligd worden en minder met contant geld werken kom je al snel uit bij de bakker om de hoek, die heeft altijd wel wat contant geld liggen”, aldus Steenmeijer.

Het profiel van de gemiddelde overvaller is volgens de politiewoordvoerder hierdoor ook veranderd. De doorgewinterde crimineel die uitvoerig zijn misdaad plant om tonnen te verdienen is volgens Steenmeijer vervangen door een jonge onervaren boef die handelt vanuit een impuls. Deze verdient vaak niet meer dan een paar tientjes met zijn misdaad. "De emotionele schade blijft daarentegen wel hetzelfde", aldus de woordvoerder.

Minder contant geld in huis hebben blijft volgens Steenmeijer de beste manier om criminelen te ontmoedigen. “Ik ken een snackbar die een loterij houdt onder de klanten die met de pin betalen. Of een bakker die enkel nog met pinbetalingen werkt."

Een andere manier om overvallen tegen te gaan is volgens Steenmeijer Live View. Met dit programma kan de politie tijdens een overval met een druk op de knop direct meekijken. “Vroeger moesten we eerst naar iemand toe die vaak te overstuur is om een goed signalement van een overvaller te geven. Met dit programma zien we direct waar we naar moeten zoeken.” Het is de bedoeling dat in de toekomst agenten direct op hun mobiel de beelden kunnen zien.

Hoewel Live View net als de DNA spray primair bedoeld is om de opsporing te vergemakkelijken gaat er ook een preventieve functie van de maatregelen uit. “Wanneer je ziet dat een winkel zo beveiligd is, dan kies je als overvaller toch sneller een andere slachtoffer”, aldus Steenmeijer.