Afbeelding
youtube

'Breda sluit veteranenhuis van motorclub Veterans'

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda heeft de vergunning van het veteranenhuis van motorclub Veterans MC niet verlengd. Dat meldt de motorclub maandag in een verklaring. Volgens hun eigen verklaring zou de club in december juist toestemming hebben gehad voor vestiging in een nieuw pand.

Leugens
De motorclub heeft geen goed woord over voor de actie van de gemeente. In een verklaring van Veterans MC twijfelt de club openlijk of de sluiting wel legaal is. “Ondanks rechtszaken, bezwaren en klachten die vrijwel altijd gewonnen worden wijzigt het beleid niet. De overheid toont geen zelfreinigend vermogen.”

Met name dat de gemeente Breda volgens de motorrijders weigert om met hen in gesprek te gaan stuit op veel onbegrip bij Veterans MC. De stadsmarinier zou tot driemaal toe een vergadering hebben belegd met alle betrokken partijen, behalve de motorclub. “Leugens worden over ons verspreid. We worden als zware criminelen weggezet. Als de verhuurder tegen ons wordt opgezet volgt er een rechtszaak en de rechter stelt ons in het gelijk. Vervolgens “handhaaft” de gemeente op basis van de horecawetgeving en sluit ons pand.”

VOC
Veterans MC trok 27 december in het pand, waar daarvoor twee weken geklust was. “De verf is nog niet droog als de gemeente op 5 januari laat weten dat we er 19 januari weer uit moeten.”  Hiertegen zegt de club deze maandag opnieuw bezwaar te maken bij de bestuursrechter.

Sinds mei 2014 stelt Veterans MC bezig te zijn met het opzetten van een Veteranen Ontmoeting Centrum (VOC). “De bedoeling is een VOC te creëren waar alle veteranen welkom zijn en zich thuis voelen; en ja, ook de motorrijdende veteranen”, schrijft de club in een verklaring. Dat veteranenhuis zou in lijn zijn met de veteranenwet. “Onze mannen hebben de training tot nuldelijns hulpverlener gevolgd, we willen aan alle eisen voldoen en met alle partijen in gesprek.”

Criminelen
De club stelt dat ze in haar 20 jarige bestaan nooit is gelinkt met zware criminaliteit. Verder zou er ook nooit een strafzaak zijn gevoerd tegen de club of haar leden. “Antecedenten van onze leden liggen onder het gemiddelde van 17 miljoen Nederlanders. Als de overheid blijft beweren dat wij criminelen zijn dan nodigen wij haar uit met concrete zaken en bewijzen te komen of te stoppen met verdachtmakingen, smaad en laster”, aldus Veterans MC in een verklaring.

Gemeente
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat plannen van de stichting niet passen bij het gebouw en buurt. Veteranenhuis huurt het voormalige scoutinggebouw van Ad Hoc. De gemeente wil het pand het liefst verkopen. "De bescheiden activiteiten blijken een stuk uitgebreider dan verwacht, met feesten en wekelijkse bijeenkomsten. Dit past wat ons betreft niet bij het tijdelijke karakter van de huurovereenkomst en de omgeving van het gebouw", aldus een woordvoerder.