Afbeelding
Europa Kinderhulp

Kansarme kinderen vieren vakantie in Breda

Algemeen

BREDA- Kansarme kinderen kunnen tot rust komen in Breda dankzij Europa Kinderhulp. De organisatie is op zoek naar vakantieouders die gekoppeld kunnen worden aan de kansarme kinderen uit Duitsland, Frankrijk en Nederland die voor ruim twee weken kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur van hun thuissituatie.

Europa Kinderhulp begon ooit in Amsterdam maar is nu uitgebreid over heel Nederland. De regio Breda vangt voornamelijk kinderen op uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. “We bestaan al 50 jaar maar we zijn steeds groter geworden ”, vertelt Leon Voskamp van Europa Kinderhulp. “Het is belangrijk, ik ben zelf ook op een plek geweest waar de kinderen vandaan komen. Ze wonen op acht hoog in een flatje en hebben nog nooit in hun leven gefietst.”

De kansarme kinderen worden uitgekozen door Jeugdzorg en worden gekoppeld aan vakantieouders in Nederland. “Kinderen van vijf tot en met vijftien jaar mogen naar Nederland komen. De meeste kinderen die hierheen komen zijn tussen de acht en veertien jaar ”, vertelt Voskamp. “Deze kinderen hebben een vakantie nodig maar door de thuissituatie kan dat niet zomaar.”

Volgens Voskamp is het allemaal niet zo moeilijk. “Het is natuurlijk niet zo dat je iedere dag naar de Efteling moet. Het is voor de kinderen al fijn om even tot rust te komen een een normale gezinssituatie en even kunnen ontsnappen uit de dagelijkse sleur.” Voskamp hoopt dat er meer gezinnen zich aan zullen melden als vakantieouder. “Hoe meer gezinnen er mee doen, hoe meer kinderen er naar Nederland kunnen komen.”

De Duitse, Franse en Nederlandse kinderen komen met de bus naar Noord-Brabant en worden daar opgehaald door hun vakantie ouders. “Voorheen gingen er nog regelmatig kinderen met de trein, tegenwoordig is dat bijna niet meer ”, vertelt Voskamp. De kinderen die naar Nederland komen zijn vaak afkomstig uit achterstandswijken in bijvoorbeeld Berlijn of Parijs.

Aanmelden als vakantieouder kan op www.europakinderhulp.nl.