Afbeelding

Sloop startsein voor transformatie voormalige sociale dienst tot Gasthuyspoort

Economie

BREDA - De makeover van de Vlaszak gaat dit jaar fase twee in. Nadat in 2014 de Rabobank al voor een upgrade zorgde op de hoek van het Kloosterplein, gaat nu Maas-Jacobs de voormalige sociale dienst onder handen nemen.  Voordat daar woningen in de Gasthuyspoort verschijnen, wordt er eerst gesloopt. Dat begint deze week.

Het startsein van de sloopwerkzaamheden op de Gasthuyspoort wordt gegeven op 15 januari door wethouder Bergkamp. Om 9.30 uur begint de sloop van de poort. Na de werkzaamheden moet het Vlaszak gebouw een meer authentiek en historische uitstraling hebben. Omwonenden en winkeliers zijn uitgenodigd voor de start van de sloopwerkzaamheden

De transformatie van de locatie Gasthuyspoort aan de Vlaszak wordt gerealiseerd door ontwikkelaar Maas-Jacobs. Tijdens de werkzaamheden blijft de Vlaszak en de entree van de binnenstad van de Veemarktstraat nog open voor bewoners en publiek. Het voormalige kantoor van de Sociale Dienst wordt gedeeltelijk gesloopt.

Volgens wethouder Bergkamp is het een mooie ontwikkeling voor de stad. “Al sinds eind vorige eeuw wacht de binnenstad op de herontwikkeling van Gasthuyspoort. Ik ben blij dat dit nu realiteit wordt. En het voorziet duidelijk in een behoefte gezien de enorme belangstelling voor de woningen. Het is een beeldbepalende plek in de stad en met deze invulling krijgt Breda weer een mooie nieuwe entree aan deze kant van de binnenstad”.

René Maas, directeur Maas-Jacobs: “Na een zeer intensieve voorbereiding kan de bouw van Gasthuyspoort nu officieel van start gaan. We blazen het Vlaszak-gebouw nieuw leven in, zodat ook dit deel van Breda haar authentieke en historische uitstraling terug krijgt. Gecombineerd met de nieuwbouw op de plaats van het Hendrikx-gebouw, is het in Gasthuyspoort stads wonen voor iedereen. Dat blijkt ook wel uit de belangstelling voor de woningen en appartementen in de eerste fase. Inmiddels is nagenoeg alles verkocht.”

De keuze om de Gasthuyspoort duurzamer te maken staat in de visie van Maas-Jacobs centraal. Vanwege de goede kwaliteit wordt er bij het voormalige kantoor van de Sociale Dienst aan de Vlaszak nog wel een groot deel behouden. Hierdoor wordt een een stuk minder afval geproduceerd. Een het bouwproces wordt ook verkort omdat het casco er al staat. De gemeente zegt dat er gekozen is voor een sloper die veel ervaring heeft met binnenstedelijk slopen, om op deze manier de overlast voor de omwonenden te beperken.

Binnenkort start de verkoop van fase 2. Het gaat hierbij om 5 woningen aan een hofje en 19 luxe appartementen op de locatie van het voormalige Hendrikxgebouw.