Afbeelding

Moskeebesturen uiten angst na aanslagen van moslimextremisten in Parijs

Algemeen

BREDA - Het bestuur van Moskee Arrahman Breda heeft extra maatregelen genomen vanwege bedreigingen op Facebook en de moordaanslagen in Parijs. "We willen geen overdreven maatregelen nemen die paniek veroorzaken, maar we moeten wel alert zijn.", aldus Younes Nahnahi, woordvoerder van Arrahman Breda.

Moskee Arrahman heeft zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. "Voorbeelden van zichtbare maatregelen zijn dat het hek bij de moskee altijd is gesloten, normaal was het altijd open. Zeker twee a drie mensen nemen de wacht tijdens het gebed en we hebben cameratoezicht", vertelt Nahnahi. Ook geeft de woordvoerder aan dat buurtbewoners de moskee in de gaten houden. “Ze steunen ons, we staan samen hand in hand. Het bestuur staat er positief in en hoopt excessen zo te voorkomen.”

Afgelopen donderdag heeft het Samenwerking Moskeeën Brabant (SMB) overleg gehad in de Arrahman Moskee te Breda. De besturen van de Marokkaanse gemeenschappen in Breda, Goes, Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur, Zundert en Tilburg zijn samen in de SMB verenigd. Het overleg was gepland vanwege de terroristische aanslagen, de bedreigingen en de zorgen over de veiligheid van de moskeeën.

Tijdens het overleg kwam naar voren dat er angst en spanning heerst bij moskeebesturen en de achterban. SMB heeft daarom één prioriteit en dat is het waarborgen van veiligheid van de Moskeeën, de moskeebezoekers en de omgeving. Dit is volgens SMB de primaire taak van de overheid en Veiligheidsregio. Nahnahi vindt het jammer dat de politie zelf weinig heeft ondernomen, zoals extra surveillance. "We gaan binnenkort in gesprek met de Veiligheidsregio", aldus de woordvoerder.

Bij SMB hebben ze stilgestaan bij de moordaanslagen in Parijs en de eerdere incidenten bij moskeeën. "We hebben uitgebreid aandacht aan de gebeurtenissen geschonken. Ook tijdens het vrijdaggebed stonden we hier extra bij stil”, aldus Nahnahi.