Studentencomplex Twist op de hoek van de Nassaustraat/Nassausingel.
Studentencomplex Twist op de hoek van de Nassaustraat/Nassausingel. Wijnand

SP vermoedt ook misstanden 'huisjesmelker' in Breda

Politiek

BREDA - De fractie van de SP in Breda wil duidelijkheid over de aanpak van huisjesmelkers en de mogelijkheden voor een Huurteam in de stad.Een Huurteam controleert de huurprijzen. Bas Maes heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W naar aanleiding van een uitzending van Kassa op 10 januari.

Kassa stelde vermeende misstanden van de Utrechtse verhuurder Nahuys BV aan de orde. Eigenaar Marcel van Hooijdonk heeft ook in Breda meerdere panden. In Utrecht zouden de studenten in Van Hooijdonks panden leven onder slechte omstandigheden en teveel huur betalen.

De ‘huisjesmelker’, zoals Van Hooijdonk in uitzending werd genoemd, zou volgens SP ongeveer 80 panden verhuren in Breda. “Dit is onjuist, ik verhuur veel minder panden”, aldus Van Hooijdonk in een reactie. Volgens de verhuurder staat SP met de vragen in haar recht, maar hoeft de partij zich geen zorgen te maken. “Zeker 99% van de huurders is zeer tevreden”, bezweert Van Hooijdonk.

Van Hooijdonk vindt de uitzending van Kassa erg tendentieus. “Dat er teveel huur betaald zou worden is onjuist. Het Huurteam heeft kamerverhuur in plaats van woningverhuur berekend. Deze procedure bekijken we met vertrouwen tegemoet”, aldus de verhuurder.  De SP wil graag dat er een vergelijkbaar team komt in Breda.

De SP wil nu duidelijkheid over de omstandigheden van de panden in Breda en de aanpak van huisjesmelkers in het algemeen. Ook vraagt de partij zich af of de gemeente wel een actueel overzicht heeft van de panden van Van Hooijdonk.

Op de site van kassa staat dat de Utrechtse studenten zich geïntimideerd en getreiterd voelen  door de huurbaas. Hij zou ongevraagd klusjesmannen binnenlaten, dreigen met het uitzetten van huurders en het plaatsen van oudere huurders. “Deze beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd, het ligt zeer genuanceerd. De klusjesmannen moesten naar binnen voor rookmelders, anders moest het pand ontruimd worden. En de woonruimte waar een ouder iemand in geplaatst zou worden stond al een maand leeg, er is een wachtlijst dus toen hebben wij actie ondernomen”, verklaart Van Hooijdonk.