Afbeelding
Sanne van der Mooren

Avans studenten en Akinci lanceren erfgoed Breda app

Cultuur

BREDA - De stad heeft er een nieuwe app bij, de erfgoed app. Met de App kunnen de bewoners en bezoekers van Breda zelf een stadswandeling langs alle erfgoedstukken van Breda  ontwerpen.

De nieuwe applicatie is woensdag gelanceerd door zes studenten van Avans hogeschool Breda en wethouder Akinci. De app is gemaakt in opdracht van de gemeente door de studenten die de minor Mobile App Development volgden.

In het stadskantoor van Breda vertellen de zes studenten trots wat zij gemaakt hebben. Berry, Patrick, Thomas, Twan, Peter en Marcel zijn de ontwikkelaars.  “We hadden vorig jaar al een idee om de erfgoed Breda site te veranderen. Dit leidde tot een samenwerking met Avans ”, vertelt Akinci. “We wilden met de afdeling erfgoed op een moderne manier erfgoed koppelen aan de stad. We vroegen Avans om te kijken hoe je dit op een nieuwe manier kunt laten zien.”

De vierdejaarsstudenten gingen aan de slag. “Het design is erg belangrijk in een applicatie. Het moet overzichtelijk zijn,” vertelt Peter van de Laar, student communicatie & multimedia design. “Met deze app kun je door middel van thema’s die je interessant vindt een wandeling samen stellen. Mocht je bijvoorbeeld heel graag langs de Grote Kerk gaan, dan komt in iedere route die jij kiest de Grote Kerk voor ”, vertelt student informatica Marcel Hozeman.

Het ontwikkelen van de app liep niet altijd op rolletjes. “Wij hebben heel veel tegenslagen gehad. In september zijn we begonnen. Dat betekent dat we het ondanks alles nog best wel snel af hebben gekregen ”, meldt Van de Laar. Volgens student Hozeman heeft de app veel functies zodat het gebruik aangepast kan worden op de voorkeuren van iedere gebruiker. “Er is een filterscherm, hierbij kan er gefilterd worden op route, startpunt, of je bekende of juist minder bekende erfgoedstukken wilt zien, op thema en locatie.”

Naast de app heeft de groep ook een eigen website gemaakt. “Hierop staat voornamelijk informatie en een download link. We hebben ook een poster gemaakt die hopelijk in de stad komt te hangen ”, vertelt Hozeman. De app is helemaal gratis volgens de student. “Er zit geen verdienmodel achter. Hij is beschikbaar voor Windows en Android en waarschijnlijk volgende week ook voor iOS.”

In de app zijn in totaal zo’n 1400 erfgoedpunten verwerkt, vertelt Van de Laar. “Het moeilijkst van dit alles was toch wel het genereren van de route. Hier zijn we het langst mee bezig geweest.” Ook wethouder Akinci is blij met het resultaat. “Ondanks sommige tegenslagen hebben de studenten toch een goed product neergezet.”