Afbeelding
YouTube

Reacties gemeenteraad: 'Paul Depla gouden kandidaat'

Politiek

BREDA - De kandidaat die Breda voordraagt voor het burgemeesterschap is PvdA'er Paul Depla. De gemeenteraad geeft aan blij te zijn met de keuze. Het duurde wel even voordat ze het eens werden. In van de geplande bekendmaking om half acht werd het woensdagavond kwart voor elf.

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Hanneke van Maanen, voorzitter van de kiescommissie, is erg blij met Depla als kandidaat-burgemeester. "We hebben nu echt bijna een nieuwe burgemeester. Hij komt heel dicht bij het schaap met honderd poten dat we zoeken. Hij is een verbinder, durft positie en stelling in te nemen, en is een netwerker. Maar hij is ook de man die een arm om mensen heen slaat als het nodig is", zegt Van Maanen. 

Gouden kandidaat
"Een gouden kandidaat", zegt SP-wethouder Patrick van Lunteren. "Precies de soort persoon die we nodig hebben. Hij heeft zijn politieke sporen al verdiend. Het lijkt mij een erg goede keuze."

Henk van der Velde, fractievoorzitter van de PvdA, is ook verheugd. "Het is natuurlijk fantastisch dat zo'n goede kandidaat uit de eigen partij komt, maar het gaat er voornamelijk om dat we de beste kandidaat hebben gekozen. Het is dan mooi als dat ook door anderen zo wordt gezien. Het debat duurde lang, maar is heel goed gevoerd."

Dat zei ook VVD-fractievoorzitter Boaz Adank. "We hebben een goed inhoudelijk debat gevoerd. De politieke kleur is minder van belang: het gaat om de beste kandidaat en er is besloten dat hij het wordt. We wensen hem dan ook veel succes."

'Gezin Depla was aan het juichen'
Paul Depla, nu nog burgemeester in Heerlen, is ook erg blij met de voordracht. Dat zegt Van Maanen, die hem het heuglijke nieuws mocht brengen. "En niet alleen hij was blij, maar zijn gezin ook. Die waren flink aan het juichen."

Wat er precies besproken is in de ruim 3,5 uur waarin de gemeenteraad vergaderde zal niet duidelijk worden. Daarop rust geheimhouding voor alle betrokkenen en die geldt voor de komende 75 jaar.