Paul Depla als burgemeester van Heerlen.
Paul Depla als burgemeester van Heerlen. YouTube

Paul Depla: Ervaren, uitgesproken bestuurder met rafelrandje

Politiek

BREDA - De gemeenteraad van Breda heeft Paul Depla (PvdA, 49 jaar) gekozen als nieuwe burgemeester van de stad. Daarmee kiezen de 39 raadsleden voor een ervaren bestuurder, maar wel een met een rafelrandje.

Depla was in zijn politieke carrière tot op heden tien jaar wethouder in Nijmegen en bijna vijf jaar burgemeester van Heerlen. Tussen 2000 en 2010 was hij in Nijmegen verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimte & Bouwen en Sport en Werk & Inkomen. Hij maakte toen deel uit van een links college, zoals hij dat ook in Breda aantreft. 

Grote bekendheid kreeg Depla niet alleen door zijn politieke daden. Als wethouder in Nijmegen raakte hij in opspraak door de fietsenkelder-affaire. Als wethouder zou hij in compromitterende toestand zijn aangetroffen tussen de fietsen, samen met een vrouwelijk raadslid van de VVD. Na zijn wethouderschap ging hij, per april 2010, aan de slag als burgemeester van Heerlen.

Breda was op zoek naar een netwerker, iemand met Haagse connecties en die van carnaval houdt. Die lijst van eisen zou prima passen bij de geboren Eindhovenaar. Met Depla kiest Breda in elk geval voor een ervaren bestuurder, eveneens een eis. De huidige burgemeester van Heerlen wordt in april 50 jaar, zes weken na zijn aantreden dat op 1 maart gepland staat.

Paul Depla studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vervolgens werkte hij tussen 1992 en 1997 bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In die periode was hij eveneens univer­sitair docent in Tilburg. Daar hij promoveerde op ‘Technologie en de vernieuwing van de lokale democratie’. Voor zijn periode als wethouder was hij van 1998 tot 2000 politiek adviseur van minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos.

Depla is ook iemand die de confrontatie niet schuwt. Afgelopen herfst was hij een van de aanvoerders van de burgemeesters die pleitten voor het toestaan van gereguleerde wietteelt.  ‘Opsteltens houding is een rechtsstaat onwaardig’, stelde hij in een interview met Binnenlands Bestuur, refererend aan de weigering van de minister om proeven met wietteelt door gemeenten toe te staan. De Bredase raad sprak zich afgelopen najaar ook al uit in die richting.

Met Depla krijgt Breda in elk geval weer een ingang in het kabinet. Het college had de afgelopen maanden, sinds het afzwaaien van Peter van der Velden, even geen lijntjes meer lopen met de beleidsbepalers in Den Haag. Depla heeft daar wel ingangen.