De publiekspremière van Onder het Hart in Breda op woensdag 14 januari 2015.
De publiekspremière van Onder het Hart in Breda op woensdag 14 januari 2015.

Champagne en Koen de Graeve bij première 'Bredase' film ‘Onder het Hart’

Cultuur

BREDA - Geen hordes paparazzi die de sterren een opmerkelijke quote willen ontlokken, maar wel veel publiek. De publiekspremière in Pathé Breda van de film ‘Onder het Hart’ is stijf uitverkocht. Wie er wel was: hoofdrolspeler Koen de Graeve. Het publiek kan na de voorstelling vragen aan hem stellen. Het is de kers op de taart van de avond.

De Nederlandse speelfilm met Koen de Graeve, Kim van Kooten, Lies Visschedijk en Frank Lammers is voor een groot gedeelte opgenomen in Breda. De film is een liefdesdrama met lichte toon. Biologe Masha en Luuk zijn na de eerste ontmoeting in de vlindertuin smoorverliefd. Luuk is een gescheiden huisarts met twee dochters en die hebben de nodige problemen met de nieuwe relatie. Samen willen Masha en Luuk een nieuw leven opbouwen totdat het noodlot toeslaat.

De avond begint vrolijk. Na het belopen van de rode loper ontvangt elke gast een glaasje champagne van de gastvrouwen. In de bioscoopzaal zelf wordt een bakje popcorn gegeven. Bij aanvang van de film staat er een bijzondere verrassing op hun te wachten. In eerste instantie zou de loco burgemeester Bergkamp naar de première komen, maar door de bekendmaking van de nieuwe burgemeester is hij verhinderd. Bergkamp kwam dit zelf melden met een video op het witte doek. “Breda is het decor van de film en dat maakt het erg leuk”, aldus de loco burgemeester.

De film is een combinatie van lachen en huilen, het ene moment hoor je mensen lachen en het andere moment zitten ze te snotteren. “Ik vond het wel echt een jankfilm, heel verdrietig. Maar gelukkig was het niet de hele tijd janken, er zat ook zeker humor in. Super leuk om Breda zo terug te zien”, vertelt een bezoeker.

Uit reacties van verschillende bezoekers blijkt dat ze vinden dat Breda goed terugkeert in de film. Filmlocaties van de film waren onder andere het Valkenbergen café de Bommel. Twee vrouwen vertellen dat ze door een zus meegevraagd zijn naar de première en het filmdecor vernieuwend vinden. “Nu is eindelijk Breda een keer in beeld, normaal is het altijd Amsterdam of Rotterdam’’, vertellen de twee bezoekers. Ze herkennen veel Bredase plaatsen. “We zagen vooral de stad goed terugkeren en de Grote Kerk.” Ook een andere bezoeker vindt het een mooie film. “Ik herkende zeker veel Bredase punten terug in de film.”