Afbeelding

Recensie: ‘Onder het Hart emotionele film met veel humor’

Cultuur

RECENSIE - De dertiger Masha (Kim van Kooten) lijkt het eindelijk voor elkaar te hebben. Ze heeft de hoop op een relatie al opgegeven als ze de pas gescheiden Luuk (Koen de Graeve) tegenkomt. Heeft ze dan toch de ware gevonden? Masha valt alleen nog niet zo in de smaak bij de puberdochter van Luuk en ook Luuks ex-vrouw Suzanne (Lies Visschedijk) is niet echt blij met haar. Maar niets staat Masha in de weg om bij Luuk te blijven.

Plotseling krijgt Luuk te horen dat hij een hersentumor heeft en niet lang meer kan leven. Dan komt het dilemma, Luuk wil zijn laatste maanden zowel doorbrengen bij zijn oude gezin als bij zijn nieuwe liefde. Dit blijkt lastig te combineren.

Regisseur Nicole van Kilsdonk heeft Breda gebruikt als decor van de film en dat staat erg goed. Door in plaats van Amsterdam, zoals in veel Nederlandse films, een keer een kleinere stad te gebruiken komt het verhaal veel dichterbij. De film vertelt een redelijk lang verhaal in korte tijd. Van Kilsdonk heeft het zware onderwerp hersentumor op een luchtige manier laten zien. Met dank aan de acteurs, met name Kim van Kooten, die goed kan switchen van luchtig naar zwaar.

Tijdens de Bredase première is te merken dat het publiek makkelijk meegaat met het verhaal. Het ene moment snottert de hele zaal, het andere moment moet iedereen lachen. Koen de Graeve is een Vlaamse acteur, dat past goed de film. Door zijn accent valt hij toch wat meer op dan een Nederlandse acteur en blijft hij meer op het netvlies hangen. Lies Visschedijk, die de ex van Luuk speelt, heeft een kleine rol voor haar status. Ze staat dan wel op de poster maar hoort daar eigenlijk niet thuis, daarvoor heeft ze te weinig tekst in de film.

De film is af en toe wat aan de voorspelbare kant, met typische liefdesscènes zoals die vaker in Nederlandse drama’s te zien zijn. Toch stoort het niet, doordat de acteurs heel geloofwaardig overkomen. Af en toe wordt de film wat langdradig. Het duurt dan even voor er weer echt iets spannends gebeurt.

Breda speelde een redelijk grote rol in de film. Met plaatsen als het Valkenberg, het Kasteelplein en het stamcafé van de hoofdrolspelers De Bommel geeft het voor een Bredanaar waarschijnlijk een zeer herkenbaar gevoel. Breda komt goed naar voren in de film, er zijn voornamelijk mooie plekken gefilmd. In alle bioscopen in Nederland is voor de film begint een promotievideo te zien over de mooiste stukjes Breda die in de film voorkomen.

Onder het Hart is een emotionele film met veel humor, die gedragen wordt door de goed gecaste acteurs. Met name Kim van Kooten is geknipt voor deze film. De film is soms wat aan de langdradige kant, maar geeft zeker stof tot na te denken.