Afbeelding
Freek de Swart

Herrie in de keuken: Kok en eigenaar Scheldestraat ruziën over geld

Economie

BREDA - Vol goede moed ging kok Chesron Nanuru afgelopen zomer aan de slag met zijn cateringbedrijf bij het buurthuis Scheldestraat. Het Molukse eethuis liep goed en ook de eigenaar van het buurthuis, Cees Venderbos, had enkel lovende worden voor het initiatief. Totdat na enkele weken de vlam in de pan sloeg. Beiden beschuldigen elkaar van het achteroverdrukken van geld.

Zware tijd
Inmiddels staat chefkok Chesron van cateringbedrijf Senang Makan weer met veel plezier achter de pannen. Zo heeft de expert van de Molukse keuken al menig trouwpartij en verjaardag verrijkt met zijn maaltijden. Ook waren zijn geroosterde satégerechten te proeven op Breda Barst.

Hoewel je het aan de buitenkant niet ziet heeft Chesron een zware tijd achter de rug. Zijn succesvolle start bij het buurthuis in de Scheldestraat kwam met een harde klap tot stilstand door een conflict met de eigenaar. Aan het aantal gasten lag het volgens hem niet, want de mensen wisten het Molukse restaurant Wijkrestaurant 2 goed te vinden.

Eind juli zei Venderbos over Chesron: “Ik haal mijn winst uit mensen als Chesron aan het werk te zien met iets waar ze talent voor hebben." Uit het relaas van Chesron blijkt dat dit volgens hem in de praktijk toch iets anders lag.

Kasterkort
Volgens Chesron begonnen de eerste problemen toen de inhoud van de kassa niet meer synchroon liep met de pinbetalingen. “Dat ging om kastekorten van 4 a 500 euro per week. In het begin dacht ik nog dat het een eenmalige fout was, maar het gebeurde de week daarop weer."

Eigenaar van het buurthuis Cees Venderbos zegt bekend te zijn met het verhaal van Chesron. “Het is de grootste onzin die er bestaat. Als hij de bedragen niet goed in zijn boekhouding verwerkt ben ik daar natuurlijk niet verantwoordelijk voor.” Volgens Venderbos kan hij eenvoudig aantonen dat de pinbetalingen wel degelijk goed werden verwerkt. “Aan het begin van de dag zit er een bedrag in de kas. Dit bedrag plus de omzet van die dag min de pinbetalingen is wat er na sluitingstijd in de kassa moet zitten. Zo simpel is het.”

Volgens Venderbos was er wel onenigheid over de gratis drank die werd uitgedeeld. "Gasten moesten soms uren wachten op hun maaltijd, dan kregen ze gratis drank. Alleen was de drankomzet voor mij en verdiende Chesron zijn geld met de maaltijden." Venderbos wilde volgens hem dat Chesron voor de drank ging betalen, maar die weigerde.

Betalingen
Betalingen van Venderbos richting het cateringsbedrijf liepen volgens Chesron sowieso  moeilijk. “De eerste week had hij het te druk, de tweede week kwam het geld eraan, de derde week zou hij betalen voor de vakantie en de vierde week zei Venderbos ineens dat hij nog geld van mij kreeg.” Deze houding van Venderbos heeft Chesron erg teleurgesteld.

“Hij begon op gegeven moment te vertellen dat hij geld van mij kreeg. Ik zei toen dat dit wellicht kon kloppen en dat ik het ging uitzoeken, meer niet”, verklaart Venderbos. Volgens de eigenaar van het buurthuis bleken de eisen van de kok volgens zijn boekhouding totaal niet te kloppen. Venderbos zegt dat hij Chesron heeft voorgesteld om beide boekhoudingen voor te leggen aan een derde, onafhankelijk persoon. Chesron heeft hier volgens hem vooralsnog niet op gereageerd.

Verbouwingen
Beide heren zouden volgens Chesron verder ook een afspraak hebben gemaakt dat de kosten van de verbouwing aan de Scheldestraat zouden worden verrekend met de eerste vijf maanden huur. Venderbos zou hier later op terug zijn gekomen. “Op een gegeven moment moest ik gewoon weg, om verdere escalatie te voorkomen. Ik voel me belazerd en het liep helemaal uit de hand.”

Ook deze beschulding wijst Venderbos van de hand. “Bovendien vergeet Chesron momenteel een ding en dat is het feit dat hij contractbreuk heeft gepleegd. Ik denk dat hij schikt als hij het bedrag hoort dat ik nog van hem krijg.” Volgens Venderbos zou Chesron een contract hebben getekend voor een jaar waarbij tussentijdse opzegging niet mogelijk was. “Hij heeft hier nu al die maanden gratis gezeten vanwege de verrekening met de verbouwkosten.”

Toekomst
Momenteel zoekt Chesron naar een nieuwe locatie voor zijn bedrijf. Hij is niet van plan om de zaak voor de rechter te brengen. “Ik heb van deze ervaring geleerd en wil gewoon lekker gaan koken. Op mijn facebook staan de reacties van mijn trouwe gasten die vol smart op onze gerechten staan te wachten. Dat geeft mij kracht."

Ook Venderbos wil de zaak het liefst achter zich laten. “Ik ga hem nog een keer aanschrijven, wat ik daarna ga doen weet ik niet. Ik heb eigenlijk geen zin om me hier nog verder in te verdiepen.”