Veel mensen begonnen de avond in en rond de Grote Kerk. foto Sanne Stenvert
Veel mensen begonnen de avond in en rond de Grote Kerk. foto Sanne Stenvert

Wat is er te doen tijdens Cultuurnacht Breda 2015?

Cultuur

BREDA - Het nachtelijke feest voor kunstminnend Breda, de Cultuurnacht, komt er weer aan. Op 23 januari wordt de Cultuurnacht voor de zesde keer op rij gehouden. Ook dit jaar zijn er zo’n 40 locaties open waar vanaf 19.00 uur verrassende optredens en exposities zijn. Om het een beetje overzichtelijk te maken staan hier de hoogtepunten van de avond.

Brandpunt
Brandpunt heeft dit jaar een gezamelijk programma met IDFX en KOP. De avond staat in het teken van muziek, performance, film, noise, expositie, creative design en speciale catering.

Van 19.00 uur tot 0.00 uur loopt het officiële programma met onder andere BUTBIOS en Winterwunderbar. Harry Merry, een muzikant uit Rotterdam treedt die avond op. Ook noise performance ‘We love Trash uit Eindhoven en P2tje Performance versus Rundfunk uit Breda treden op.

Van 0.00 uur tot 2.00 uur kan het publiek napraten aan de Brandpuntbar in de Reigerstraat nummer 16. Gedurende de hele avond worden er B-movie-, Underground-, en Trash films getoond. De films zijn geselecteerd door de programmeurs van het BUTFilmFestival. Er is die avond ook een bioscoopzaal.

Podium Bloos
Bij Podium Bloos wordt de avond geopend met de interactieve installatie Transformation van de studenten van AKV St. Joost. Dit is tevens de kick-off van het programma Cultuurnacht Verlicht. Dat is speciaal ontwikkeld voor deCultuurnacht door Mezz, Podium Bloos, Electron & de Nieuwe Veste. Van 20.00 uur wordt het programma drie keer herhaald.

Buiten kunnen bezoekers genieten van Pleinlicht, een doorlopend programma met korte optredens van jong Festival 39Graden talent en maaltijden van Foood Breda.

De Stilte
De Stilte presenteerd tijdens de Cultuurnacht drie keer een voorstelling die toegankelijk is voor een select publiek. Er zijn in totaal 90 zitplaatsen en daardoor is het nodig om van tevoren een kaartje te bemachtigen.

Tijdens de nacht kan er tussen 19.00 en 20.00 bij de Stilte gratis een kaar worden gehaald op vertoon van een Cultuurnacht polsbandje. In samenwerking met VJ Pieter van Hulten wordt buiten op het plein bij De Stilte een projectie vertoond van wat er binnen te zien is.

Artistiek leider Jack Timmermans tekent voor de choreografie waarin minimaal 8 dansen van het 17-koppige ensemble te zien zijn in een schouwspel dat gebaseerd is op doodsstrijd en compassie.

Om 21.30, 22.30 en 23.30 is de voorstelling te zien.

Breda Barst
Dit jaar presenteert Breda Barst tijdens de Cultuurnacht The Cannonball Johnsons en Rondé. Op de binnenplaats van tapijtenzaak Van Aalst vinden de optredens plaats. The Cannonball Johnsons is een folk, bluegrass en Southern rockband uit Leiden. Ze brachten onlangs hun eerste EP uit.

Rondé werd in 2014 gevormd op de Herman Brood Academie. Hun debuutsingle ‘Run’ werd al uitgeroepen tot 3FM Megahit en 3voor12 koos de band als een van de 12van3voor12 voor 2015. Dat is een lijst met veelbelovende Nederlandse artiesten.

De optredens van The Cannonball Johnsons om 20.00 uur en Rondé om 21.30 uur worden afgewisseld door een DJ.

Chassé Theater & Cinema
In het  Chassé zijn deze Cultuurnacht een hoop dingen te doen. Zo presenteert huisgezelschap LeineRoebana die avond meerderen keren fragmenten uit de dansvoorstellen Seele. In Seele raken uitersten elkaar: sentiment en muzikale hardcorde.

Ook aan kinderen is gedacht, bij fragmenten uit Spinder, het gaat over Tillie die een hoop insecten heeft in de kelder. Zijn broer wil hem verjagen uit de kelder omdat hij daar een drumstel neer wil zetten.

Vanaf 22.30 uur treedt Anneke van Giersbergen op in de foyer van het theater. Ze varieert ballads tot euforische stadionrock.

Het is ook mogelijk om een rondleiding door het theater te doen. Dit kan doorlopend tussen 19.00 uur en 22.10 uur. Hier kan de bezoeker alle hoeken, kelders en kleedkamers van het theater ontdekken.

MOTI
Een echte Cultuurnacht-traditie: de afsluiting van I LOVE BREDA met dit jaar als thema KIJK MIJN WIJK! Dit jaar deden er meer dan 250 Bredanaars mee aan de wedstrijd. Zij stuurden hun foto in om te laten zien wat er zo mooi is aan hun wijk.

De uitreiking van de Vakjury- en Publieksprijs is tijdens de Cultuurnacht. Om 21.30 start de uitreiking en onthult het museum aan het publiek wie er gewonnen hebben.

Verder zijn er nog meer dingen te doen in MOTI, aan het begin van de avond zijn er kinderworkshop en er zijn ook hapjes en drankjes te krijgen in het museum.

Grote Kerk
AVANS Communicatie Media en Design heeft in samenwerking met de Grote Kerk een multimediaal spektakel genaamd Fantoom neergezet.

Achter de titel Fantoom (pijn) schuilt de onthechting van de heilige drie-eenheid, lichaam, geest en ziel. Technologie wordt een verlengstuk van het lichaam, de virtuele wereld dringt de werkelijkheid binnen en beïnvloedt de beleving en de waarneming. Het lichaam en de geest worden ontkoppeld en vermengen zich met techniek.

Van 19.00 uur tot 0.00 uur te zien in de Grote Kerk.