Afbeelding
Sanne van der Mooren

Wat maakt Belcrum zo populair?

Algemeen

BREDA- De Belcrum is volgens de NVM een van de tien wijken in Nederland die erg populair is. Er is weer sprake is van een verkopersmarkt op de woningmarkt. Naar de huizen is veel vraag, en ze worden snel verkocht. Hoe komt het dat de Belcrum zo populair is? De enige die daar echt antwoord op kunnen geven zijn de bewoners en ondernemers in de Belcrum.

Aan de noordkant van het spoor ligt naast het centrum en het station de Belcrum. De wijk heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de reputatie, en dat is gelukt. Maar liefst acht van de tien wijken waar sprake is van een verkopersmarkt op de woningmarkt zitten in Amsterdam. De andere komt uit Utrecht. Enorm grote steden staan dus op die lijst. Nu mag Breda zich daar ook aan toevoegen dankzij de Belcrum.

Volgens Niek Beerepoot van Roga Makelaars komt het met name door de huizen. “De huizen komen uit de jaren ‘30. Dat geeft een knus en gezellig gevoel.” Beerepoot vindt dat Belcrum te vergelijken is met de wijk Ginneken, die een aantal jaar terug ook zeer populair was onder huizenkopers.

Diana Goudswaard woont al 24 jaar in de Belcrum en is ook voorzitter van Belcrum 400 jaar. “Ik hoor vaker dat mensen de wijk met Ginneken vergelijken. Dat komt vooral omdat het allebei populair is onder de kopers. Belcrum is verder een totaal andere wijk, in de Belcrum gaat iedereen op een hele fijne manier met elkaar om. Iedereen wil elkaar helpen, er is weinig concurrentie onderling.”

In de Speelhuislaan zit een wijnhandel, Met Volle Teugen. Iwert Rasenberg, een medewerker van de handel en inwoner van Belcrum, ziet de handel ook als een ontmoetingspunt. “Mensen komen hier ook om te kletsen. Het is in deze wijk wat dorpser. Mensen zeggen elkaar gedag, er zijn veel activiteiten die de bewoners samen organiseren zoals een barbecue.”

Naast de onderlinge gezelligheid valt het ook op dat in de Belcrum veel creatievelingen wonen. “Het is een mooie mengeling van mensen. Er wonen hier bijvoorbeeld een aantal grafisch ontwerpers en kunstenaars ”, vertelt bewoner Rasenberg. Volgens bewoner Goudswaard komt het goed uit dat iedereen hier zijn kwaliteiten heeft. “Op die manier kunnen we gezellig samen activiteiten organiseren zoals een kerstmarkt. Iedereen draagt wat bij, dan heb je veel meer het gevoel van saamhorigheid dan bijvoorbeeld simpelweg een cateringbedrijf inhuren.”

De saamhorigheid is iets waar meer bewoners het over hebben. Bij restaurant Smaak en Beleving werkt Ben van Ommen, hij komt oorspronkelijk uit Princenhage maar werkt nu al een aantal jaar in de Belcrum. “Ik zie hier dat het een gezellige en huiselijke sfeer is. Het is een leuke wijk waar iedereen goed met elkaar omgaat.” Van Ommen organiseert af en toe culinaire thema-avonden. “Het is dan gewoon gezellig. Het is hier echt ons kent ons, maar op een fijne manier.”

Ook met de veiligheid zit het in de wijk wel goed volgens Goudswaard. “Als je kinderen buitenspelen dan letten de buren erop ”, vertelt de bewoner. Ook nieuwe bewoners worden hier goed ontvangen volgens Goudswaard. “Nieuwe bewoners worden benaderd door de andere bewoners of ze ook mee willen doen met de activiteiten. Ze krijgen een warm welkom in de wijk.”

Daarnaast is ook de ligging van de wijk een belangrijk punt. “De wijk ligt vlakbij het centrum, naast het station en dichtbij belangrijke wegen ”, vertelt Van Ommen. Ook makelaar Beerepoot is het hier mee eens. “Doordat de ligging zo ideaal is willen mensen er graag wonen.” Volgens Goudswaard is dit een ideale plek voor jonge gezinnen. “Je hebt de levendigheid van de stad maar ook de rust van een dorp.”

De wijk is ook populair doordat de mensen die er wonen erg divers zijn. “Er wonen nog steeds veel ouderen, die gaan nu wel vertrekken. Verder wonen er ook veel jonge gezinnen van rond de 30 tot 40 jaar ”, vertelt makelaar Beerepoot. Goudswaard merkt op dat de ouderen die verhuizen wel in de Belcrum blijven. “De meeste ouderen die ik ken verplaatsen naar het nieuwe appartementencomplex dat in de Belcrum komt. Ze willen hier wel blijven.”

Dat Belcrum in de top 10 staat is volgens de bewoners helemaal terecht. "Het is gewoon een leuke gezellige wijk waar veel te beleven is ", aldus Goudswaard