Afbeelding
Freek de Swart

Drones boven Breda: 'Een levensgevaarlijke hobby' (video)

Algemeen Asterdplas

BREDA - Op het strand aan de Asterdplas zijn Gino Laurita en Johan van Geek van Drone Zone Breda druk in de weer met een drone. Ze zijn net als vele andere Bredanaars hobby-vliegers. De experimentele vliegmachine is het laatste knutselproject van Johan en wijkt nog teveel af naar rechts om veilig de lucht in te kunnen. Dit staat het vliegplezier overigens niet in de weg, want de mannen hebben allebei een hele verzameling drones meegenomen.

Britse Koningin
Kleine drones, grote drones, vier bladen, zes bladen. Het is een gevarieerde selectie die de dronepiloten uit de achterbak van hun auto’s laden. Opvallende verschijning is een mini-drone die bestuurd kan worden met een bril op. Via de bril vliegt de piloot dan first person mee met de machine.

De controllers van sommige drones zijn net kleine computers, inclusief beeldscherm. Gino somt de verschillende functies van de knoppen op. “Landingsgestel, de camera, navigatie, back home.” De controller blijkt ook te praten, met de stem van de Britse Koningin. Een grapje van Johan die op deze majestueuze wijze actuele informatie binnenkrijgt over zijn machine.

iPhone
Tijdens het uitstallen van de drones voor een groepsfoto laat Johan zijn allereerste drone zien; de DJI Phantom. “Dat is eigenlijk de iPhone onder de drones, met een strak en simpel design.” Johan heeft een elektronica-achtergrond en is vooral geïnteresseerd in de technische kant van de zaak. Hij kocht dan ook al snel een drone waar hij meer aan kon sleutelen.

Gino vliegt al langer. Eerst met helikopters en sinds twee jaar ook met drones. De drone heeft volgens hem veel meer mogelijkheden dan een helikopter. Zo is een drone stabieler in de lucht en kan deze op meerdere manieren visueel gevolgd worden. “Het is een hele elegante manier van vliegen die voor een nieuwkomer makkelijk te leren is.”

Levensgevaarlijk
Mensen die eraan denken om zelf ook een drone aan te schaffen krijgen wel een waarschuwing van beide heren: Het is levensgevaarlijke hobby, vanwege de kans op een flinke verslaving. Een verslaving die veel tijd, maar ook geld kost. De goedkoopste huiskamerdrone kost een paar honderd euro en is met een iPad te besturen. “Maar je hebt ook drones in het schap liggen voor 10.000 euro”, weet Johan.

Hoe krijg je deze dure hobby verkocht aan het thuisfront? Beide vliegers hebben hiervoor een andere tactiek. “Je moet zorgen dat ze ook besmet raken met het virus, dan kan je ook meteen samen vliegen”, zegt Johan. Gino pakt het rigoureuzer aan. “Je moet drones opnemen in de huwelijkse voorwaarde, dat is meteen duidelijk.”

Vliegen
Na de foto is het tijd om een stuk te gaan vliegen. Er staat een uitdagende wind. De grond is zompiger dan een bord dikke snert, maar wanneer de drones eenmaal in de lucht zitten maakt dat allemaal niet uit. Als ufo’s hangen de machines stil in het luchtruim of zweven juist als albatrossen mee met de wind. De magie van het vliegen heeft sinds de gebroeders Wright duidelijk nog niet aan magie verloren.

Bekijk hier de beelden van de Asterdplas van boven.
Bekijk hier de overige edities van Breda van boven.