Prins Nillus geeft een praktijkles
Prins Nillus geeft een praktijkles

Lustrum voor Groot Kielegats Scholenproject

Cultuur carnaval

BREDA- In 2015 heeft het Groot Kielegats Scholenproject zijn eerste lustrum. Op 18 januari is het project dat kinderen wijzer maakt over carnaval officieel van start gegaan. Het Groot Kielegats Scholenproject zorgt voor lessenpakketten op basisscholen over carnaval. Inmiddels zijn er al vier jaar lessen voor alle groepen van de basisschool en voor enkele groepen in het speciaal onderwijs.

In 2015 gaat het Groot Kielegats Scholenproject samenwerken met twee andere organisaties, het Kielegats Carnavals Museum en de Grootste Poppenkast. Ook doet dit jaar het Kielegats Carnaval Museum weer mee, met als thema ‘Carnaval en Jeugd’. Op de carnavalsdinsdag is er een hoop te doen voor de brakken. Er zijn  optredens, speurtochten, springkussens en de Grootste Poppenkast.

Ook kunnen kinderen dit jaar meedoen aan een wedstrijd ‘Maak van je knuffel een Bekende Bredanaar’. Hierbij moeten kinderen hun knuffels verkleden en insturen naar de Grootste Poppenkast. Vanaf 31 januari zijn de selfies te zien in de etalage van het MOTI Museum.

Sinds een paar jaar geven vier Bredase carnavalsstichtingen gezamenlijk en met ondersteuning van de BFC Het Groot Kielegats Scholenproject uit. In het eerste jaar deden er zo’n 3500 scholieren mee uit groepen zes tot en met acht. In de jaren daarna volgden er lessen voor groepen een tot en met drie, hierdoor kwam er een verdubbeling van het aantal deelnemende leerlingen. Afgelopen jaar deden zo'n  11.000 leerlingen mee aan het project. De afgelopen tijd zijn er verschillende lessen geactualiseerd en zijn er lessen aangepast op de werkvormen die nu gebruikt worden.

Vorig jaar werkte de organisatie samen met De Grôtste Mââuwert. Volgens Groot Kielegats Scholenproject leidt deze samenwerking in de toekomst misschien wel tot een nieuwe wedstrijd, de Kleinste Mââuwert.