De aansluiting Terheijdenseweg - Terheijdenstraat heeft een extra overkapping in de vorm van een busbaan. Ook de onderdoorgang heeft een busbaan.
De aansluiting Terheijdenseweg - Terheijdenstraat heeft een extra overkapping in de vorm van een busbaan. Ook de onderdoorgang heeft een busbaan. Wijnand Nijs

Update: Niet 80, maar 11 hoge lichtmasten rond station aan vervanging toe

Algemeen

BELCRUM - Bij elf  lichtmasten langs straten in de omgeving van Breda Centraal moet het armatuur vervangen worden. In eerste instantie dacht de gemeente dat het om 80 masten ging. Controle wees uit dat slechts elf masten echt aangepakt moeten worden.

Het gaat vooral om de acht meter hoge masten in aan de Delpratsingel, Oranjesingel, Terheijdenseweg, het verkeersplein bij de Faam, een deel van het plein aan de Belcrumkant van het station en het westelijke deel van de Stationslaan.

In diverse straten rond het station zijn afgelopen vrijdag constructieve problemen geconstateerd aan de verlichtingsmasten. Het gaat om de verbinding tussen het armatuur en de lichtmast die in enkele gevallen niet deugdelijk blijkt te zijn. Daarom heeft de leverancier zaterdag 17 januari met drie ploegen (verkeersafzetting, verkeersregelaars en hoogwerkers) alle masten gecontroleerd. "Indien nodig is het armatuur eraf gehaald zodat de veiligheid van weggebruikers nooit in het geding zou komen", aldus de gemeente in een bericht aan de bewoners. Ook zijn de lichtmasten langs de fietspaden gecontroleerd.

De leverancier heeft een oplossing voor tijdelijke verlichting uitgewerkt, meldt de gemeente. Op diverse plaatsen is een deel van het armatuur teruggeplaatst als noodverlichting. "Er is dus enkele weken een kleiner aantal werkende lantaarnpalen; weggebruikers moeten tot die tijd rekening houden met minder verlichting", stelt Breda.

De leverancier maakt ook een plan van aanpak om zo snel als mogelijk alle defecte masten te repareren en de armaturen terug te monteren.