Afbeelding
Guilherme Miotto

Miotto in Podium Bloos: ‘Het proces is belangrijker dan het resultaat’

Cultuur

BREDA - Choreograaf Guilherme Miotto laat 24 januari de try out zien van zijn nieuwe voorstelling Rise Up in Podium Bloos. Rise Up is een solo die Miotto speciaal voor meervoudig wereldkampioen breakdance Menno van Gorp maakte. Van 20 tot en met 22 januari repeteert Miotto samen met Van Gorp in Breda.

Twee jaar geleden kwam de Braziliaan Miotto voor het eerst in aanmerking met Podium Bloos. “Sindsdien doen we vaak samen dingen. Er hang hier een goede sfeer, de mensen die hier werken hebben veel ambitie en steunen je. Het is een fijne en inspirerende plek om te werken.” Ook Menno van Gorp ontmoette de choreograaf twee jaar terug. “We gingen samen de studio in en kwamen erachter dat we echt dingen moesten uitwisselen. We hebben dezelfde passie voor instinct en het nemen van risico’s ”, vertelt Miotto.

Miotto woont sinds 1999 in Nederland, en heeft daar het meeste van zijn werk gemaakt. “Ik richt mij in de dans vooral op het proces. Ik vind het interessant om te zien wat een lichaam allemaal kan. Ik vind het proces van de dans belangrijker dan het resultaat. Dat is het meest herkenbare aan mijn werk ”, vertelt Miotto. “Mijn werk is niet thematisch. Ik associeer de dans meer op dingen dan dat ik het echt een bepaald thema geef. Het is interessant om het verschil te zien tussen het bewustzijn en het lichaam in een dans.”

De Braziliaan is erg blij met de samenwerking die hij heeft voor Rise Up. “Ik heb echt veel respect voor Menno. Hij is goed ontwikkeld en al erg ver gekomen. Hij staat voor alles open, en durft risico’s te nemen.” Waar Rise Up nou precies overgaat is lastig te zeggen volgens de choreograaf. “Het is een soort dans van verschillende uitersten. Een schemering met af en toe een grote flits. Het is helemaal niet aanwezig maar tegelijkertijd extreem aanwezig.”

Voor Rise Up heeft Miotto verschillende inspiratiebronnen die vaak terugkomen in zijn andere werken. “Ik laat me inspireren door schilderijen. Bijvoorbeeld ‘Time of Sleep’ van de Vlaamse Francis Alys of ‘Men in the Cities’ van Robert Longo.” Miotto werkt het liefst in dialogen. “Het is interessant om in de dans uitwisselingen tussen personen te laten zien. Op die manier kun je weer nieuwe dingen ontdekken.”

Volgens Miotto is het geen enkel probleem als hij ergens tegenaan loopt met het choreografen of als hij zijn plan niet over kan brengen naar Van Gorp. “Dat zijn juist de dingen waar je op bouwt. Dingen die niet gaan zoals gepland worden juist bruikbaar, als ik iets wil, maar ik kan het niet overbrengen en de danser doet wat anders, dan is dat een inspiratiebron voor nieuwe ontdekkingen ”, vertelt Miotto enthousiast. “In mijn werkwijze loop ik hier vaak tegenaan. Het pakt dan weleens op een andere manier uit die ook erg goed is.”

Na Rise Up wil Miotto nog een hoop doen. “Ik wil heel veel geld verdienen ”, grapt hij. “Nee hoor. Op dit moment staan er nog zes producties in de steigers. Ik hoop dat ik ze alle zes ooit kan realiseren. Ik hoop ook dat ik in de toekomst nog evenveel ruimte heb om door te gaan waar ik mee bezig ben, dat ik nog veel producties kan blijven maken, dat er nog een publiek blijft dat ernaar wil kijken.”

De try out van Rise Up is te zien op zaterdag 24 januari in Podium Bloos. De echte voorstelling gaat op 31 januari op het CaDance festival in première.