Het klooster en het plein hebben in 2014 en begin 2015 een opknapbeurt gehad.
Het klooster en het plein hebben in 2014 en begin 2015 een opknapbeurt gehad. Wijnand Nijs

‘Klooster Dr Jan Ingenhouszplein kan er weer 100 jaar tegen’

Economie

HAAGPOORT - Het Dr Jan Ingehouszplein had afgelopen jaar al een aardige facelift gekregen. Het dichtgeslibte plein is ontdaan van allerhande tierelantijnjes en bouwsels en oogt weer als een stadsplein. Ook het klooster schittert inmiddels weer. Eigenaar Mike Heesen nam het hele pand onder handen.

“De hele renovatie is achter de rug”, stelt de eigenaar van het uit 1912 stammende pand. “Het kan er weer 100 jaar tegen.” Gaandeweg de opknapbeurt van het gigantische gebouw kwam hij verschillende zaken tegen. “We vonden een tegeltje uit 1912 en een bouwvergunning uit 1913. Blijkbaar bouwden ze in die tijd op een geheel andere manier.”

Renovatie is wel het goede woord voor wat er is gebeurd. “We hebben alle kozijnen vervangen, alle dakpannen zijn er af geweest, spanten zijn vervangen het metselwerk is vernieuwd, net als het leiwerk.” Heesen: “Het is echt een nieuw aanzicht voor de wijk.”    

De historie van het plein gaat nog veel verder terug, tot zelfs de tijd waarin de vestingen rond Breda werden gebouwd. Daarom onthulden wethouders Selcuk Akinci en Bernie van den Berg afgelopen november een informatiebord over de op het plein aangetroffen vestingwerken.

Volgens Heesen heeft de opknapbeurt van het plein al effect op de leefbaarheid, een van de doelen van de opknapbeurt. “De criminaliteit en overlast is in elk geval in dit deel van de buurt afgenomen”, stelt hij.