Cultuurnacht 2015: projectie Spanjaardsgat.
Cultuurnacht 2015: projectie Spanjaardsgat. Wijnand Nijs

Cultuurnacht Breda: De Drone, de Game en het Muzikale Tapijt

Cultuur

BREDA - Verwacht het onverwachte. Dat is het geheim van de Cultuurnacht in Breda. Al drentelend door de binnenstad en de Belcrum (foto's) verrast de cultuur je, brengt je naar onbekende plekken voor iets bekends of juist naar bekende plekken voor iets onbekends.

De rode hartvormige lichtjes die als toegangskaart fungeren in combinatie met de koude damp uit de monden van de bezoekers van de Cultuurnacht vormen een mooie combinatie. Immers, zonder lucht geen hartslag, zonder hartslag geen creativiteit.

En creativiteit was er. Bij het Spanjaardsgat, zo’n bekende plek, kreeg de bezoeker vast een voorproefje van een spectaculaire projectie die de komende twee jaar semi-permanent te zien is. De 3D-projectie, gemaakt en mogelijk gemaakt door bedrijfsleven, gemeente Breda en opleidingen van Avans en NHTV,  combineerde bekende beelden van Breda, als de skyline van de Koepel met een game die met een gratis app live gespeeld kan worden op de muren van het Spanjaardsgat. “Op beide torens worden de high scores geprojecteerd”, gaf wethouder Bob Bergkamp aan, die hoopte dat dit voorbeeld gevolgd gaat worden.

De projectoren waren nu nog tijdelijk opgesteld aan de Nieuwe Prinsenkade, maar krijgen binnen enkele weken een vaste plek in de kademuur. Daardoor kan Breda bij nacht genieten van een wonderlijk schouwspel. Wellicht mooi vermaak voor de wachtende taxichauffeurs, die met de app al gamend hun wachttijd kunnen doorbrengen?

Op een andere bekende plek - de Grote Kerk - zorgden wederom studenten voor invulling van het onbekende. Dit keer een voorstelling met drones en in zes plexiglas boxen verstopte acteurs die uitbeelden wat er gebeurde ‘als lichaam en geest worden ontkoppeld en zich vermengen met techniek’. De voorstelling vertelde een verhaal over mensen die letterlijk in hokjes leven. “Daagt nieuwe technologie ons uit om onze angsten los te laten?”, wierpen de studenten en medewerkers van CMD op. Stof tot nadenken, zeker in deze tijd.

Stof was er ook bij Van Aalst, maar dan geweven. Al was er voor de tapijten van de ondernemer in de Catherinastraat dit keer slechts een bijrol. Deze onbekende - of in elk geval vreemde - plek bood op een verrassend geschikte binnenplaats podium aan muziek. Hartverwarmende bluegrass van The Canonball Johnsons en pop van in razend tempo oprukkend nationaal talent Rondé.

Eigenaar Sjoerd van Aalst kon zijn ogen niet geloven. “Zo moet ik nog mensen gaan weigeren”, dacht hij hard op, toen zijn binnenplaats al gezellig vol stond tijdens het optreden van de bluegrass-mannen. Hij meldde zichzelf aan voor de nacht. “Ik had eerder al het idee om iets te doen met Breda Barst, net als in die container bij pinkpop, een intiem akoestisch concert. Dat lukte toen niet, maar nu kwam het wel rond.”

De meer dan veertig locaties maakte keuzes maken noodzakelijk. Want alles op een avond bekijken, beluisteren en ervaren was een onmogelijke opdracht. Dans, performances, theater, tentoonstellingen, muziekoptredens bij Bloos, De Stilte, Mezz, de Vrije Boekhandel, De Geus en de Lutherse Kerk en nog veel meer riepen om aandacht. Net als de muziekmakers bij Brandpunt in de Reigerstraat. Eindhovense ‘rommelkunstenaars’ van Trash lieten een haast organisch ontstaand muziekstuk horen, afgespeeld met en door gevonden elektronica, met om de hoek de ‘shorts’ van het BUT Filmfestival, gedraaid in de minibios in de hoek van de voormalige krantendrukkerij.

Wie wilde kon de hele nacht dwalen door verrassende cultuur en kennismaken met het onbekende. De Cultuurnacht Breda, waar je een ding zeker wist: verwacht het onverwachte. Zoals een mini-stoomtrein in de Belcrum. En drones in de Grote kerk. Het smaakte naar meer.

Bekijk de foto's in onze fotoalbums van de Cultuurnacht 2015
Foto's Belcrum tijdens de Cultuurnacht