De Barones in 2008
De Barones in 2008 Linda Joffer

'Communicatie van de V&D is bijzonder onsympathiek'

Economie

BREDA - Onlangs maakte de V&D bekend dat ze vanwege financiële problemen de komende vier maanden geen huur wenst te betalen aan hun verhuurders. Daarnaast eist de winkelketen ook een structurele huurverlaging voor al haar winkels. "Ze vragen ontzettend veel, maar wat is de garantie dat het goed komt?”

Onsympathiek
Voorzitter van onroerend goed Breda Binnenstad en directeur van MVGM huisvesting zuid Nederland, Patty Aartsen, begrijpt dat de keten in nood is, maar heeft geen goed woord over voor de manier waarop de V&D haar problemen naar buiten brengt. Door via de media direct alle pandeigenaren aan te spreken zou het warenhuis het mes op de keel willen zetten. “Bijzonder onsympathiek. Waarom spreken ze niet eerst individueel met de eigenaren? De situatie verschilt per stad. Ze vragen ontzettend veel, maar wat is de garantie dat het nu wel goed komt? ”

De V&D zou volgens Aartsen aan haar verhuurders inzichtelijk moeten maken wat ze met de huurkorting willen doen. “Laat zien hoe de formule wordt aangepast, wat de toekomstvisie is en waaraan het bespaarde geld wordt uitgegeven.”

Huurverlaging
Mocht de Vroom en Dreesmann verdwijnen uit Breda dan ziet Aartsen dat niet als een enorm belangrijk verlies. “Het aanbod van de V&D is echt overal te vinden in de stad, dus het onderscheidend vermogen zie ik niet. Daarom is er ook meer nodig dan een huurverlaging.”

Ook voor de ruimte die de V&D eventueel in Breda zal achterlaten ziet Aartsen mogelijkheden. Volgens haar is er in de retailwereld nog steeds genoeg vraag naar grote ruimtes op a1 locaties. “Wellicht dat de ruimte door frictieleegstand enige tijd niet gebruikt wordt, maar voor zo’n plek is altijd wel vraag.” Als bewijs wijst Aartsen erop dat de huur voor a1 locaties de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven.