Afbeelding

Oorlog en Vrede Museum: ‘Er is weinig verschil tussen 1940 en nu’

Cultuur

BREDA - Het Oorlog en Vrede Museum opent zondag 1 februari weer haar deuren voor het grote publiek. Fanatiek verzamelaar Wim Mol besteedt deze keer met name aandacht aan de berichtgeving tijdens de oorlog. Ook wordt er aandacht besteed aan Auschwitz, het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat het concentratiekamp werd bevrijd.

Oorlogskranten
Volgens Mol zijn er tijdens de expositie een aantal originele oorlogskranten te zien. “Ik verzamel al heel mijn leven oude kranten. De oudste die ik heb komt uit 1639, maar ik richt me nu vooral op de kranten rond 1939 en 1940.” De verzamelwoede van Mol is inmiddels aardig bekend in de omgeving. “De meeste kranten krijg ik van mensen die weten dat ik ze verzamel. Op die manier kan ik mijn verzameling goed uitbreiden.”

De verzamelaar wil met de expositie vooral jongeren laten zien hoe de berichtgeving destijds was. “Je kunt dan zien dat er tegenwoordig eigenlijk nog evenveel geweld is.” Volgens Mol is de wereld wel hypocrieter geworden. “Mensen staan met zijn alle twaalf mensen te herdenken, maar 200 meisjes die al twee jaar ontvoerd zijn, daar hoor je niets over. Als dat in Europa zou gebeuren dan stond iedereen op.”

Hypocrisie
Volgens de verzamelaar is iedereen welkom om zijn verzameling te komen bekijken. “Maar ik hoop toch vooral op veel jongeren. We moeten laten zien dat we er met zijn allen wat kunnen doen aan de hypocrisie rondom geweld", vertelt Mol. “Wij wonen in een van de beste landen op aarde en toch zeurt iedereen.” Mol wil tijdens de expositie vooral dat mensen een gesprek aangaan. “Dat is de beste manier om de ernst van dit probleem duidelijk te maken.”

Op zondag 1 februari 2015 is het Oorlog en Vrede Museum aan de Ginnekenweg 76 geopend van 13.30 tot 15.00. De toegang is gratis. Op andere dagen is het museum ook geopend voor publiek, maar dan wel op afspraak.