Afbeelding
BKKC

Expositie MozaïekBrabant over water en Brabant in Stadskantoor

Cultuur

BREDA- De expositie MozaïekBrabant wordt op donderdag 5 februari geopend in de publiekshal van het stadskantoor. Yves de Boer van de gedeputeerde Provincie Noord-Brabant wethouder Bob Bergkamp, van Stedelijke Ontwikkeling openen de expositie. De provincie wil met de expositie de resultaten van het project BrabantStad tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam delen met de inwoners van Brabant.

Samen met de bewoners wil de expositie opzoek naar nieuwe mogelijkheden om Brabant goed in te richten voor de toekomst. Het belangrijkste onderdeel hierbij is water. Het waterschap en de gemeenten Breda, Roosendaal en Moerdijk maken ook gebruik van de expositie en organiseren een workshop over wateropgaven.

Het grote wandtapijt van twaalf bij drie meter met de kaart van Brabant erop, is het hoofdpunt van de expositie. Het tapijt laat de resultaten van het onderzoek, waarbij natuurgebieden, steden en landbouwgebieden met elkaar verweven zijn, zien. Verder geeft een lessenaar van negen meter meer uitleg over dit onderzoek met tekst en beelden.

De expositie in gratis te bezoeken in het stadskantoor. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan de activiteiten van het programma. Het doel van de expositie is om de inwoners van Gemeente Breda en regio West-Brabant mee te laten denken over de waterinrichting van Brabant.

Wethouder Bergkamp hoopt dat er uit de expositie veel nieuwe ideeën voor ruimtelijke ontwikkeling komen. “Het combineren van bebouwing, landbouw, water, natuur en landschap wordt steeds moeilijker. Slimme combinaties ontstaan vaak door goede ideeën en praktische ervaringen bij elkaar te brengen. Hoe wil je dat Brabant er in de toekomst uitziet en waar moet aandacht aan besteed worden? Daar werken we in Breda graag aan mee en hebben er een Bredaas programma aan gekoppeld om hier invulling aan te geven.”

Tijdens de officiële opening op 5 februari interviewt het nieuwe architectuurinitiatief BLASt Yves de Boer en Bob Bergkamp over de ruimtelijke inrichting van Breda. Op 10 februari organiseren het Waterschap Brabantse Delta en de betrokken gemeenten een workshopmiddag onder de naam ‘De weg van het water’.

Op 12 februari presenteert provincie Noord-Brabant  het oogstmoment van het project in het stadskantoor van Breda. De provincie deelt dan de resultaten van het project met de inwoners van Brabant. Ook willen zij in gesprek gaan over Jaar van de Ruimte 2015.

Op 25 februari om 19.00 uur is de film Reflections van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaren te zien in het Chasse Theater. De film gaan over Wik, die door zes steden loopt. Hij heeft hierbij verschillende ontmoetingen in en om het water. De film is een onderdeel van het Europese project Water in Historic City centers waarbij in zes steden, waaronder Breda, de verbinding tussen de stad en het water is onderzocht.