Afbeelding
Bo Klaarwater

Klanten én kapper op zoek naar opvolger voor Martin's Kapsalon

Economie

BREDA - Martin’s kapsalon aan de Ploegstraat in Breda gaat in juni sluiten vanwege een enkelblessure van de 65-jarige eigenaar Martin Verboven. 87 jaar geleden begon vader Jan Verboven een kapsalon en zoon Martin is er nu al 49 jaar actief. Martin en zijn vrouw Marian hebben maar één wens: “De kapsalon mag niet verloren gaan, we hopen dat een ondernemer de zaak wil overnemen”, aldus het echtpaar.

In totaal werken er drie mensen in Martin’s kapsalon. Martin zelf, zijn vrouw en een kapster die hij aangenomen heeft na zijn motorongeluk in 1993. "De dokter zei toen dat ik 10 jaar door kon gaan, uiteindelijk is dit jaar 22 geworden", aldus Martin. Martin gaat geopereerd worden aan zijn enkel en moet zeker een half jaar herstellen. Hierdoor is besloten de kapsalon te sluiten, met hoop van zegen dat een enthousiaste ondernemer het overneemt.

Martin is na al die jaren een bekende kapper geworden in de buurt. “Mensen roepen wel eens ‘Hé, daar is de kapper!’”, vertelt Martin. Wat het echtpaar dan ook echt gaat missen is het sociale contact en de mensen om hun heen. “Dan moet ik het sociale leven opzoeken in de kroeg”, lacht Martin.

Buurvrouw José is aanwezig in de kapperszaak. Door het lange bestaan is er sprake van een grote klantenkring, wat van generatie tot generatie loopt.  “Vanaf kinds af aan kom ik al bij deze kapper, zeker vijf generaties van mij worden hier nu al geknipt”, aldus de buurvrouw.

Kapper Martin vertelt dat de zaak wel méér is dan een kapsalon. “Sommige mensen komen ook gewoon een kopje koffie drinken en het laatste nieuws bespreken”, aldus Martin. Zijn vrouw vertelt dat het onder de mensen zijn soms nog wel belangrijker is dan het knippen zelf. “Knippen doet hij na al die jaren toch al bijna met zijn ogen dicht”, zegt Marian.

Volgens zijn vrouw Marian is Martin geknipt voor het vak. Martin wist namelijk op zijn 12e al dat hij kapper wilde worden. “Toen zijn vader overleed was één ding zeker, de kapsalon moest hoe dan ook blijven bestaan”, aldus zijn vrouw. Het maakt volgens haar ook niet uit wie Martin moet knippen. “Hij knipt de vuilnisman en de burgemeester, Martin is het hart van de zaak en ze komen voor hem”, aldus zijn vrouw.

Op 30 mei geeft Martin’s kapsalon een afscheidsborrel. “Ondernemers die interesse hebben kunnen ook zeker langskomen deze dag”, vertelt het echtpaar. Als er een nieuwe toekomstige eigenaar komt, weet Marian één ding zeker: “De klanten weten je altijd te vinden.” Na herstel zou Martin graag af en toe klanten knippen. “Het lijkt me leuk om dan een paar ochtenden mee te draaien”, vertelt de eigenaar.