Afbeelding

Festival 39Graden met internationaal tintje huiskamer in

Cultuur

BELCRUM -  50 aanmeldingen kreeg festival 39Graden voor de editie van dit jaar. De organisatie koos er vijfentwintig uit die mogen optreden tijdens het festival in de Belcrum. Op 31 januari en 1 februari vindt het festival plaats in Podium Bloos en tien huiskamers in de Belcrum.

Het Festival 39Graden is een theaterfestival dat geheel georganiseerd wordt door jongeren. “De vier jongeren die dit georganiseerd hebben, zijn veel met theater bezig ”, vertelt Sanne Douma van Podium Bloos. “Naast theater is er ook muziek, dans en literatuur. Het is dus best breed maar het theater is wel het hoofdpunt van het festival. De jongeren die meedoen zijn vooral jongeren tussen de 15 en 21 jaar. Het is voor hen belangrijk om ervaring op te doen, ze mogen dus bijvoorbeeld nog niet in het derde jaar van een kunstopleiding zitten.”

Omdat er zoveel aanmeldingen waren moest de organisatie volgens Douma een selectie maken. “We hebben gekeken naar het spel, het verhaal, hoe de spelers omgaan met het decor. De deelnemers moeten ook iets eigens hebben.” Verder is het volgens Douma belangrijk dat de jongeren alles zelf gedaan hebben, ze moeten zelf het verhaal bedenken en zelf regisseren. “Door de aanmeldingen hadden wij wel de mogelijkheid om naar de speelkwaliteit te kijken. met 50 aanmeldingen is er veel keus.”

Het is inmiddels de zevende keer dat het Festival 39Graden georganiseerd wordt. Douma ziet dat het festival in de tussentijd flink gegroeid is. “We hebben nu meer acts op dezelfde tijd, mensen moeten echt gaan kiezen waar ze naar toe willen. Ik zie ook dat het in het begin allemaal erg lokaal was, met vooral spelers uit Breda en omgeving. Deze editie zijn er mensen uit Antwerpen, Utrecht en Amsterdam. Ook het publiek verandert, eerst kwamen er voornamelijk jongeren, tegenwoordig ook veel volwassenen die geïnteresseerd zijn in theater.”

De meest indrukwekkende act wint de Gouden Thermometer. Afgelopen jaar was de winnaar Bibi van Lieshout met haar theater- en cabaretvoorstellingen. “Bibi treedt dit jaar weer op, de verwachtingen zijn erg hoog. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe kanshebbers voor de Gouden Thermometer. De bizarre voorstelling van Menno Boerdam, een eerstejaarsstudent. Jary en Alexander met bloedbroeders moet ook erg leuk worden ”, vindt Douma. Met de Gouden Thermometer wint de winnaar een budgetproductie van 500 euro. De prijs wordt mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van Chassé. De prijs wordt aan het eind van het festival uitgereikt.

Dit jaar pakt het Festival 39Graden nog extra uit door het uit te breiden naar de stad. “In samenwerking met Expeditie Belcrum hebben wij geregeld dat er een aantal huiskamers uit de Belcrum beschikbaar worden gesteld voor het festival. De bezoekers kunnen twee verschillende routes kiezen, ze wonen dan vijf optredens bij in iemands huiskamer ”, meldt Douma. “Wij van Bloos regelden de optredens en Expeditie Belcrum regelde door verschillende contacten mensen die hun huiskamer wel wilden uitlenen aan het festival.”

Festival 39Graden begint op zaterdag 31 januari om 14.30. Op zondag 1 februari is de laatste voorstelling om 18.15. Kaarten zijn te koop via de website en de kosten verschillen van 7,50 euro tot 10,00 euro per dag.