Afbeelding
flickr

Krijgt Breda na Rotterdam ook een markthal?

Economie

BREDA - De populaire markthal in Rotterdam krijgt wellicht navolging in Breda. Stella Verkroost gelooft namelijk dat Breda de perfecte plek hiervoor is. Tegelijkertijd onderzoekt Edwin Klompalberts de haalbaarheid van een eventuele markthal in Breda.

Bourgondische voedsel
Hoewel het onderzoek nog in volle gang is denkt Klompalberts dat er waarschijnlijk wel voldoende vraag is naar een markthal in Breda. “Je ziet aan de ene kant dat de bezoekersaantallen op de markt al enige tijd teruglopen. Tegelijkertijd is er bij de consument de behoefte naar bourgondisch voedsel.”

Een markthal is volgens Verkroost meer dan een markt met een dak erboven. “Je hebt het dan over andere openingstijden, een breder assortiment, met ook een stukje horeca zoals je dat ook in Spanje ziet.” Volgens Verkroost heeft Breda veel producenten van bourgondisch voedsel, maar vinden die nog te weinig hun weg naar de binnenstad. “Kijk eens naar de Rith waar aardbeien, asperges en vergeten groente worden verbouwd. Of Belcrum beach waar mensen hier op kleine schaal ook mee bezig zijn.”

Plastic fantastic
De behoefte aan gezond eten zie je volgens Klompalberts en Verkroost ook aan de veranderingen bij de supermarkten. Een goed voorbeeld hiervan is volgens hen de Jumbo Foodmarkt. “Ze proberen meer te doen met verse producten. Uiteindelijk blijft het toch vooral plastic fantastic, met kip in plastic bakjes.” Verkroost denkt dat de afstand die mensen hebben met het voedselproces ervoor zorgt dat ze altijd kiezen voor het goedkoopste. “Bij een markthal zien mensen beter waar het voedsel vandaan komt en leren ze hier iets van. Hierdoor is de klant ook sneller bereid iets meer te betalen.”

Locatie, locatie, locatie
Over de eventuele locatie van de markthal wordt op de facebookpagina van de Markthal Breda druk gebrainstormd. De Faam, de Seeligkazerne, het oude KPN-gebouw en zelfs de oude koepelgevangenis worden aangedragen als mogelijke locaties. “Het mooiste zou een locaties zijn waar een open markt naast kan staan”, aldus Verkroost. Ze is momenteel in gesprek met investeerders, maar kan niks zeggen over de vorderingen van deze gesprekken. “Het zou mooi zijn als we over twee jaar een locatie hebben."

Help mee aan het onderzoek van Edwin Klompalberts door het invullen van deze enquête. Volg ook de facebookpagina Markthallen Breda van Stella Verkroost voor de laatste ontwikkelingen over de markthal in Breda.