Volgens Platform Boschstraat staan 20 van de 60 winkelpanden in de Boschstraat leeg. foto Erik Eggens
Volgens Platform Boschstraat staan 20 van de 60 winkelpanden in de Boschstraat leeg. foto Erik Eggens

Ondernemers Boschstraat optimistisch over toekomst

Economie

BREDA - Ondernemersvereniging Platform Boschstraat is optimistisch over de toekomst van de straat,  meldt Mikel de Jongh van de ondernemersvereniging. “Afgelopen jaar is er veel ondernomen met betrekking tot drie speerpunten: veiligheid, leegstand en leuke evenementen. We hopen dat onze belangrijkste partner, de gemeente, ons blijft steunen”, vertelt De Jongh.

De Boschstraat was afgelopen jaar in het nieuws vanwege de overlast van drugsdealers en de leegstaande panden. De Jongh is van mening dat dit te wijten is aan de conjunctuur en de crisis. De straat is nog volop herstellende. “Er moet nog veel gebeuren, maar er zijn al verschillende acties ondernomen”, aldus De Jongh. Hij vertelt dat er samenwerkingen aangegaan zijn met nieuwe ondernemers, waaronder een onderneming die de leegstaande etalages vult met kunstwerken.

De leegstand is in de Boschstraat een erkend probleem, de straat krijgt daarom hulp van een expert.. “Zij helpen ons bij het aantrekkelijk maken aan de leegstaande panden voor ondernemers.” Op het gebied van veiligheid is er al aan het einde van de Boschstraat en Kloosterlaan een hek geplaatst. “Vaak hingen daar rare types rond en door het plaatsen van meer verlichting en een hek ontstaat wordt er gewerkt aan de veiligheid”, aldus De Jongh. Om te benadrukken dat het goed gaat met de straat hebben ze een festival Bourgondisch festival georganiseerd.

CDA-Raadslid en ondernemer in de Bosstraat Peter Elbertse liet via een Twitter weten de toespraak van De Jongh op de nieuwjaarsbijeenkomst erg strijdbaar vond. “Hij liet merken gemotiveerd te zijn om de Boschstraat aan te pakken”, aldus Elbertse. Hij sluit zich aan bij de woorden van De Jongh, maar om een slag te maken moeten volgens Elbertse de coffeeshops een andere locatie krijgen.  “Veel ondernemers voelen zich nu geremd om hier te investeren”, aldus Elbertse. Als voorbeeld wijst hij op de Ginnekenweg. “Na het verdwijnen van de coffeeshop is die straat nu volop in ontwikkeling.”

De Jongh is van mening dat de gevestigde coffeeshops niet het probleem zijn, maar de mensen die eromheen hangen. “Bijvoorbeeld dealers vanuit de auto, dat creëert een gevoel van onveiligheid en kan door ondernemers gezien worden als afknapper.”