Afbeelding

Adviesbureau SOAB maakt doorstart met helft van personeel

Economie

BREDA - Het onderzoek- en adviesbureau SOAB maakt een doorstart in afgeslankte vorm. Van de oorspronkelijke vier werknemers blijven er twee voor het bureau werken als zelfstandig adviseurs. SOAB blijft kantoor houden in de markante watertoren van de Belcrum. 

SOAB ging 20 januari failliet als gevolg van de crisis in de bouw. Bij de doorstart is er dan ook afscheid genomen van het bouwadviesgedeelte van het bureau. Volgens Egbert Kalle zag iedereen op het kantoor de problemen al een tijdje aankomen. “In 2013 hebben we toen met een aantal personeelsleden afspraken gemaakt, die zijn als freelancers met ons doorgegaan. De afdeling bouw wilde daar niets van weten, we hebben ze toen ook op de mogelijke risico’s gewezen van dat besluit.”

Door het wegvallen van de bouwadviesafdeling komt er ruimte vrij in de watertoren. Het bureau hoopt dat deze binnenkort worden opgevuld door flexwerkers of bedrijfjes in het creatieve segment. “Mensen kunnen een bureau per dagdeel huren, of voor langere termijn. Ook is er de mogelijkheid om een kantoor met zijn tweeën te delen”, aldus Kalle. Bij de kantoorruimte zit ook gratis wifi, een ontvangsthal en receptie.

Het nieuwe SOAB zal zich volledig richten op het advies rondom wonen en mobiliteit, volgens Kalle een tak die alweer anderhalf jaar weer behoorlijk loopt. Momenteel is SOAB in Breda bezig met de campagne Cycling for Schools. “Hierbij proberen we ouders via hun kinderen aan te sporen om niet met de auto naar school te komen." Volgens Kalle nemen veel ouders de auto naar school vanwege het onveilige verkeer, waardoor ze het verkeer onveiliger maken. “Scholen kunnen acties verdienen, zoals klaar-overs, waarmee we deze vicieuze cirkel proberen te doorbreken.”

Aan andere bouwadviesbureaus heeft Kalle de tip om niet te lang te blijven trekken aan iets dat niet meer te redden is. “De advieswereld zoals we die kennen van voor de crisis bestaat niet meer. Bouwadvies wordt meer en meer door bouwbedrijven zelf gedaan. Aan de andere kant is de vijver voor de adviesbureaus die overblijven straks wel weer groter door het wegvallen van concurrenten.”