Afbeelding

VV Barça laat zich niet uit het veld spelen door ‘dorpse’ clubs

Sport

BREDA -  De multiculturele voetbalvereniging Barça was onlangs in het nieuws vanwege de vechtpartij met voetbalvereniging Rijsbergen (VVR). Alleen Barça kreeg hiervoor van de KNVB een straf en gaat in hoger beroep. De Bredase club is al meerdere keren negatief in het nieuws verschenen. Barça-voorzitter Jan Hopman wil echter niet teveel terugkijken. “Barça wil positief vooruitkijken en zich niet uit het veld laten spelen."

Volgens de voorzitter heeft de club vaker problemen gehad met de dorpse clubs zoals Rijsbergen en Rupchen. Dit ligt volgens hem niet alleen aan Barça. Ze bereiden de jongens daarom ook extra voor voor op de wedstrijd. “Ze moeten niet letten op de reacties die ze naar hun hoofd krijgen gesmeten”, aldus Hassan Lammou, bestuurslid bij Barça.

Barça vindt het belangrijk dat de voetbalbond  goede scheidsrechters inzet bij 'dorpswedstrijden'.“Dit hebben wij aangegeven bij de KNVB, in het begin ging het goed, maar bij de wedstrijd tegen VVR was dit niet het geval”, aldus Hopman. De taak van de scheidsrechter is volgens Hopman ook om het niet te laten escaleren.“Een goede scheids zet bij onrust de wedstrijd gewoon stil”, aldus de voorzitter.

Het probleem doet zich vooral voor in de 4e en 5e klasse van de KNVB. Het bestuur en trainers corrigeren hun eigen leden met korte lontjes zoveel mogelijk, aldus de bestuurders. Het liefste houdt Barça de spelers binnenboord. “Toch zijn er wel eens uitzonderingen, dat we leden moeten verzoeken de club te verlaten. Als iemand keer op keer in de fout gaat, moet het een keer klaar zijn”, aldus Hopman.

Hopman is van mening dat alcohol een rol kan spelen bij de reacties vanuit het publiek. “Bij vele clubs gaan veel voor ‘de derde helft’, als ze om 10 uur ‘s ochtends moeten spelen zijn ze daarna al flink aangeschoten”, aldus Hopman. Barça wil een voorbeeld zijn in de wijk en schenkt geen alcohol “Wij willen het beeld meegeven dat derde helft niet belangrijker is dan het voetbal zelf”, aldus Lammou.

Discriminatie
Hassan Lammou is al negen jaar actief bij Barça, hij vertelt over het moeilijke ontstaan. In de grote steden zijn multiculturele voetbalclubs normaal. “Voor de omgeving van Breda was dit nieuw en kwamen er al snel vooroordelen als er bij ons een keer wat mis ging”,  aldus Lammou.

De voorzitter en het bestuurslid vinden het erg jammer dat de KNVB de klachten over discriminatie niet serieus neemt. “We hebben meerdere klachten ingediend bij de KNVB”, aldus Hopman. Ze hopen dat de KNVB in de toekomst meer aandacht gaat besteden aan het thema discriminatie en het ook onderdeel uit gaat maken van het pilotproject over diversiteit.

In de loop der jaren is  volgens Hopman en Lammou gebleken dat hun spelers al beter kunnen omgaan met discriminerende reacties, die vaak gerelateerd zijn aan de actualiteit. “Rond Sinterklaas hoor je zwarte piet en als moslims slecht in het nieuws zijn, trekken ze het geloof erbij”, aldus Lammou.

Volgend jaar wordt voor Barça een mijlpaal. Dan bestaat de club 10 jaar. “Wij hebben bestaansrecht en vrijheid van vereniging, niemand kan dit zomaar van ons afpakken”, aldus Hopman. De voorzitter hoopt dan ook veel steun te krijgen van de samenleving. “Bestuurlijk gezien kunnen we nog wel wat mensen gebruiken.”