B-Side tijdens NAC-Feyenoord 2014, 0-1.
B-Side tijdens NAC-Feyenoord 2014, 0-1. Peter Visser

Enquête NAC-fans: NAC wint nog vier keer dit seizoen

NAC

BREDA - NAC wint dit seizoen nog vier keer, denken NAC-fans. Dat blijkt uit de enquête die BredaVandaag onder haar bezoekers heeft gehouden. In een kleine twee dagen lieten bijna driehonderd supporters weten welke verwachtingen ze hebben voor de laatste dertien wedstrijden.

De fans konden per wedstrijd invullen hoeveel punten ze denken dat NAC gaat halen. Bij slechts vier wedstrijden verwachtte meer dan vijftig procent van de deelnemers de volle drie punten. NAC wint volgens de deelnemers aan de enquête een keer in februari, een keer in maart en twee keer in april. Achtereenvolgens worden Cambuur, Go Ahead Eagles, Dordrecht en Heracles Almelo aan de zegekar gebonden.

NAC-trainer Robert Maaskant is optimistischer. “Ik hoop dat we er zes winnen, maar natuurlijk spelen we elke wedstrijd om te winnen.” Dat NAC weinig scoort, erkent Maaskant. “Maar nu ontstaat het beeld dat we niet aanvallen, dat is onzin. Dat het af en toe onmachtig is, dat kan zijn. Of je wint, dat heeft ook te maken met de vorm van de dag.”

NAC haalt volgens de fans nog vier punten uit gelijke spelen tegen Vitesse, ADO, Utrecht en Groningen. Bij deze wedstrijden denken de meeste fans aan een gelijkspel en enkele aan winst, bij elkaar ziet meer dan vijftig procent NAC in deze ontmoetingen punten halen.

Het vertrouwen in de spaarzame scorende ploeg is niet groot. Want de fans voorzien ook een paar kansloze nederlagen. In de wedstrijden tegen Twente, Feyenoord en Ajax valt niets te halen. Meer dan 90 procent voorziet verlies tegen deze tegenstanders. De potjes AZ (80 procent voorziet een nederlaag) en Heerenveen (77 procent) worden ook lastig is de verwachting.

NAC zou met deze voorspelling tot zestien punten komen in de komende dertien wedstrijden, waarmee de Bredanaars op 31 punten eindigen. Dat is zeer waarschijnlijk genoeg voor het vermijden van directe degradatie, maar niet om de nacompetitie te ontlopen. In de afgelopen vijf jaar was dit puntentotaal alleen in seizoen 2009/2010 genoeg voor de vijftiende plaats.

Fans konden in de enquête ook aangeven op welke plaats zij denken dat NAC gaat eindigen. Verreweg de meesten (39%) denken dat NAC vijftiende wordt, iets dat niet in lijn is met de verwachte winstpunten. 17% denkt dat NAC zestiende wordt, 22% vulde 17e, 4% verwacht zelfs dat Dordrecht NAC nog passeert.

Er zijn ook optimisten. 11% verwacht dat Robert Maaskant zijn ploeg naar de veertiende plaats weet te brengen, 3% voorziet zelfs een dertiende of twaalfde plaats. De minimaal 18 punten die Maaskant voorziet brengen NAC op tenminste 33 punten brengen. Afgelopen seizoen zou NAC daarmee de nacompetitiedans ontsprongen zijn.

Van de geënquêteerden is 66% seizoenkaarthouder, 21% koopt weleens een losse kaart en 3% sponsor. De overige fans bezoekt nooit een wedstrijd.