Afbeelding

Avans opent GET-lab, een experiment voor thuiszorg

Algemeen

BREDA- Rondfietsen door de binnenstad van Breda in je eigen huis. Als het aan het GET-lab ligt kan dat binnenkort. Het Gezondheid en Technologie Laboratorium is gelegen in Avans Breda. Met het laboratorium  hopen de ontwikkelaars een nieuwe manier te vinden om ouderen langer thuis te laten wonen. De ontwikkelaars merkten op dat zorgprofessionals nog weinig gebruik maakten van de technologie en plaatsten het GET-lab op plek waar de toekomst is, een hogeschool.

“Het GET-lab is een plaats waar onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen”, vertelt Louis Neven, een van de ontwikkelaars. “Het is een plek waar we onderzoek kunnen doen. Ik geef les op hogescholen en merk dat zorg-studenten gauw wat anders gaan doen als het over technologie gaat. Het is daarom belangrijk dat zij er zelf mee aan de slag gaan, in plaats ernaar te moeten luisteren. Verder is het ook praktijk door de zorginstellingen, zoals Thebe, die er workshops houden.”

Voor de officiële opening van het lab geeft Neven een lectoraat. Hierin bespreekt hij de oorzaak van het ontwikkelen van het GET-lab. Tientallen mensen uit de onderwijs en zorgsector luisteren aandachtig naar wat Neven te vertellen heeft. “Ouderen worden tegenwoordig gezien als ziek, zwak en fragiel. Ze worden neergezet als een probleem. Doordat ze als een probleem benaderd worden, is een goede oplossing moeilijk te vinden. Ouderen zijn niet een probleem. Niemand verwacht dat slechts 3,4% van alle 65 plussers in een tehuis woont” vertelt Neven.

“Met het feit dat er zoveel ouderen nog gewoon thuiswonen blijkt dat we ons meer moeten richten op preventie. Ouderen worden vaak neergezet als mensen die niet openstaan voor technologie. Dat komt omdat veel ouderen zich nog jong en actief voelen en denken dat zij die technologie niet nodig hebben. Dat is het probleem. We moeten ouderen benaderen op de manier dat ze benaderd willen worden, dan staan zij meer open voor technologie”, aldus Neven.

Het GET-lab besteedt aandacht aan die technologie. Ouderen verleiden om gezond te blijven, en ze niet benaderen als probleem. Aan de hand van casussen krijgen zorginstellingen workshops, in het laboratorium mag met alle technologie geëxperimenteerd worden. Als het aan het lab ligt kunnen ouderen binnenkort op een hometrainer stappen en terwijl zij naar een scherm kijken door de stad fietsen.

Het GET-lab ligt vol met technologie, maar zo oogt het niet. In de laadjes zijn alarmsystemen en speciale horloges verstopt, ontwikkeld door AVANS studenten. “Ik heb al veel positieve reacties gehad”, vertelt Vivette van Cooten, projectleider. “Mensen vinden het interessant om zo benaderd te worden.” Na de toespraak van Neven is het tijd voor de mensen om het lab in te gaan. Iedereen is enthousiast en alles wordt meteen uitgeprobeerd. Vooral de fiets is populair. “Ik wil graag naar de Grote Markt fietsen”, vertelt een vrouw enthousiast.

Het GET-lab is klaar, maar toch nog niet helemaal vindt Neven. “Het is in ontwikkeling, het is een begin van een nieuwe manier om ouderen te benaderen”, meldt Neven. Volgens projectleider Van Cooten blijft het nog even bij de regio Breda. “Misschien kunnen we het later uitbreiden naar bijvoorbeeld Tilburg of Den Bosch en kunnen er daar workshops gehouden worden.”