Kekse Straole. De Grote Optocht van 't Kielegat. De zon zorgde vooral de eerste uren voor een aangename kijksfeer.
Kekse Straole. De Grote Optocht van 't Kielegat. De zon zorgde vooral de eerste uren voor een aangename kijksfeer. Janet Olde Wolbers

Wagens en lopers 'stroale' in Grote optocht in zonnig Kielegat (foto's)

Cultuur carnaval

BREDA - ‘Kekse Stroale’ de carnavalswagens en de lopers van de Grote Optocht in ‘t zonnige Kielegat. Bredanaren trekken hun carnavalspakjes uit de kast en verzamelen zich deze maandagmiddag langs de route van de optocht. Enkele mensen hossen op de carnavalsmuziek en hebben al een biertje in hun handen. 

Foto's Grote Optocht Kielegat en uit de lucht en in 360graden foto

De eerste carnavalswagen met Prins Carnaval, de Raad van Elf, en de nar rijdt met volle kracht over de Hoge Brug de Vismarktstraat in, op weg naar de Grote Markt. Prins carnaval gaat op de Grote Markt alle Bredase creaties en acts bewonderen. “Wat zijn ze mooi hé”, roept een kindje naar haar moeder.

De carnavalswagens variëren van oud-Hollands, tot een wasstraat met een roze olifant op het dak en een rockband-wagen met keiharde muziek. Dit jaar zijn er ook veel loopgroepen te zien. Twee vrouwen lopen met borden ‘Je suis afgebraand’ en ‘Je suis ut gestraald’ en slepen twee verbrande kerstbomen achter zich aan. Zelfs de pompoenkoets van Assepoester is aanwezig bij de optocht.

Bredanaar Jan komt ook een kijkje nemen bij de grote optocht in ‘t Kielegat. “Vroeger ging ik ook altijd van vrijdag tot dinsdag carnaval vieren, nu hou ik het alleen nog bij de optocht”, aldus de Bredanaar. Hij bewondert het mooie werk dat elk jaar weer geleverd wordt. “Ze doen er praktisch een jaar over om dit kunstwerk te bouwen en dat mag beloond worden met deze opkomst. Na carnaval gaan ze weer beginnen aan volgend jaar, ze werken er hard voor.”

Zelfs de Dordrechtse Astrid komt al 5 jaar speciaal naar Breda om de optocht in ‘t Kielegat te bekijken. “Dat kennen wij niet in onze stad, maar de wagens zijn prachtig. Gister ben ik ook naar de optocht in Prinsenbeek geweest”, vertelt ze.

Toch kijken enkele Bredanaren met een kritische blik naar de optocht. “Ik vond de optocht in Prinsenbeek persoonlijk mooier op het gebied van details”, vertellen Tineke en Desiré die een dierenpak aanhebben. De twee Bredasen vonden dat de wagens in Prinsenbeek beter aangesloten waren aan elkaar. “Dit kan komen omdat er hier meer loopgroepen tussen zitten”, denkt de giraf van de twee.

Videoverslag Brakkensliert