Logo bredavandaag.nl
Janet Olde Wolbers

500 jaar Mastbos: van kasteeltuin tot openbare ontspanningsplek

BREDA - Dit jaar bestaat het Bredase Mastbos 500 jaar. Om dit te vieren worden er het hele jaar activiteiten rondom het bos georganiseerd. 19 april is de officiële aftrap. “Bij alle activiteiten is een 500-jarig sausje toegevoegd."


Historie
Volgens boswachter Patrick Raats van Staatsbosbeheer is de ontstaansgeschiedenis van het Mastbos vrij uniek. “Uit archieven blijkt dat 500 jaar geleden het bos is geplant. In Nederland zijn er meerdere bossen behoorlijk op leeftijd, maar die zijn ontstaan door de natuur zelf”, aldus de boswachter.

Het Mastbos is na de Wouwse plantage het oudste cultuurbos van het land. Graaf Hendrik III van Nassau liet het bos in 1515 aanleggen. Voor de aanleg was het gebied een heideveld met een aantal kleinere eikenbossen.

Het mastbos zorgde in de loop der eeuwen voor hout waarmee onder andere het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot werd gebouwd. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC. Ook heeft het bos dienst gedaan als jachtgebied voor de Heren van Breda.

Raats vindt de historie die terug te zien is in het Mastbos geweldig. “Bij het Mastbos ligt kasteel Bouvigne. Persoonlijk vind ik het Mastbos dan ook een verlengde kasteeltuin. Je ziet overal in het bos lanen en dreven, de vakken zijn gescheiden en er staan veel mooie oude bomen."

Feest
Tijdens het 500-jarig bestaan wil Staatsbosbeheer extra aandacht vragen voor het Bredase bos. Zo is er een boomfeestdag, een akoestisch concert in het boshuis en een Mastbosfair. “Bij alle activiteiten wordt een 500-jarig sausje toegevoegd", zegt Raats.

“Het zou mooi zijn als we de 1000 jaar halen en hopen de betrokkenheid van Bredanaren bij het Mastbos dit jaar te vergroten.” Volgens Raats  heeft het bos al veel bezoekers en wordt het fanatiek gebruikt als ontspanningsplek. “De recreatieve voorzieningen krijgen daarom ook een update, als feestvarken moet het bos er natuurlijk netjes bij liggen”, aldus de boswachter.

De activiteiten dit jaar in het Mastbos zijn te vinden op Mastbos500.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief