Afbeelding

Frans: de gepassioneerde, sprintende pensionado

Blog

BLOG - ?Donderdag 4 juni 2015 starten twee teams van elk tien deelnemers namens het OLV aan de beklimming van de Alpe d’HuZes.  Vandaag in de zevende bocht: oud-docent Engels Frans Bekers. Hij gaat zowel fietsend als hardlopend de berg meerdere keren bedwingen.

Verslaving & Zelfdiscipline
Hardlopen is voor Frans een vorm van verslaving die hem vreugde geeft en hem sterker maakt. “Van nature ben ik een serieuze en ironische persoon. Zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en echt afzien passen bij mij. Beschouw het als een uitdaging om te leren geduld te hebben met anderen en met mezelf. Ik kan met lopen het leven beter aan. Geestelijk en fysiek heb ik ruimte om me heen nodig. Een massamens ben ik zeker niet, dus voor mij afgelopen week geen Carnaval.”

Huidkanker
Met dit OLV-team deelnemen aan de Alpe d’HuZes  is voor Frans een mogelijkheid om nog even een jaartje langer verbonden te blijven aan de school. “Mijn betrokkenheid met deze actie voor het KWF gaat terug naar een aantal leerlingen dat in de afgelopen tweeënveertig jaar op jeugdige leeftijd aan kanker is overleden. Ik herinner me een leerling uit 6 vwo die na een paar maanden ernstig ziek zijn aan huidkanker is overleden.”

Training
“Wat mijn acties betreft, die beginnen op gang te komen. Er loopt een emballage-actie in Bavel en vanaf begin maart op De Burcht.” Frans leven staat dagelijks in het teken van hardlopen. “Trainen doe ik voor de helft van de tijd alleen en daarnaast heb ik baantraining bij de atletiekvereniging Sprint in een middellange afstandsgroep. Je werkt dan aan snelheid en je stimuleert elkaar.”

Tijdens het individueel trainen loopt Frans afstanden van 8, 21 of 27 kilometer. “Ik neem de tijd op en loop wisselende snelheden. Bij het hardlopen let ik op adem en hartslag. Nee ik krijg geen ideeën of visioenen. Ik let op mijn passen, hoe is m’n beenuitslag. Land je op je hakken of voorvoet.”

Egocentrisch
De oud-docent Engels heeft een duidelijke mening over de eigenschappen van een sportief mens. “Je moet ambitieus, gedreven en egocentrisch zijn. Hardlopen geeft energie, maakt vrolijk. Toch is er een grens aan dit medicijn. Je hebt een verantwoordelijkheid voor je eigen lijf. Signalen moet je serieus nemen en indien nodig tijdig een sportarts raadplegen.”

Aan deelname aan grote sportevenementen ontbreekt het Frans niet. “Twee maal heb ik de marathon van Berlijn gelopen en eenmaal New York. Ik ben gekwalificeerd voor Boston in 2016. Ook Londen en Chicago staan nog op mijn programma.”

Provence
Een van de buitenschoolse activiteiten op het OLV waren de zesentwintig reizen naar de Provence, georganiseerd door Frans. “Dat waren voor mij de hoogtepunten tijdens mijn tweeënveertig jaar werken op het OLV. We hebben met de leerlingen de routes gevolgd die Vincent van Gogh heeft gelopen. Ze vonden het geweldig. Ik regelde alles. Het gaf me een enorme kick om dat ieder jaar te mogen doen.”

Frans gaat in juni, nu als pensionado, opnieuw  met het OLV mee naar Frankrijk. In het Van Goghjaar nog eenmaal naar het zuiden nu voor deelname aan de Alpe d’HuZes. “Mijn uitdaging is vier keer naar boven, twee maal op de fiets en twee maal hardlopend”.

Hans Goossens