Afbeelding

Experiment afvalscheiden op Breda Centraal

Algemeen

BREDA - Op het station van Breda gaat geëxperimenteerd worden met het scheiden van afval. Er komen afvalbakken met twee ingangen: restafval of papier. NS en ProRail hebben maandag met samen met staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu een contract getekend om het afval op stations en in treinen te verminderen. De proef wordt naast Breda ook in Rotterdam, Arnhem, Tilburg, Eindhoven en Zwolle gehouden.

In totaal moet het afval terugbrengen van 12.000 ton naar 9.000 ton per jaar. “We hebben afspraken gemaakt met het ministerie dat we het afval slimmer en gescheiden gaan ophalen”, vertelt de woordvoerder van Prorail. Het doel is om een groot deel van de afval te kunnen recyclen. “Door het te scheiden, kan het later weer opnieuw gebruikt worden. De afvalverwerker hoeft dan alleen restafval en plastic nog te scheiden.”

Hoeveel geld er bespaard gaat worden met de afvalscheiding kan de woordvoerder nog niet vertellen. “In de huidige treinen zijn er nog geen gescheiden afvalbakken, in de nieuwe treinen komen meer toiletten en komen gescheiden afvalbakken.”