Afbeelding
Loren Kerns/ Flickr

VVD hekelt stopzetten verplichte ouderbijdrage jeugdzorg

Politiek

BREDA - De VVD-fractie in Breda heeft vragen gesteld over het schrappen van de verplichte eigen ouderbijdrage in de jeugdzorg in Breda. De liberalen zeggen het vreemd te vinden dat het college tot dit besluit komt nog voordat het onderzoek van Staatssecretaris Van Rijn hierover is afgerond. “Het college moet zich houden aan de wet.”

De VVD vermoedt dat de vragen van SP-raadslid Karen Vermariën de oorzaak zijn van het tijdelijk stopzetten van de verplichte ouderbijdrage. “De krokodillentranen die in de brief van mevrouw Vermariën verwoord stonden, geven een bijzonder beeld van de werkelijkheid. Nog voordat de inkt van deze vragen droog kon zijn, had u uw besluit al genomen. Wij ontvingen namelijk eerst uw besluit per e-mail en toen pas de gestelde vragen”, zo staat er te lezen.

Dat ouders om een bijdrage wordt gevraagd voor kinderen die een of meerdere dagen niet thuis verblijven vanwege zorg vindt de VVD niet meer dan normaal. “Deze kosten maken zij immers ook wanneer hun kind thuis zou wonen.” De partij wijst erop dat de maximale ouderenbijdrage begrensd is en dat er een vrijstellingsregeling bestaat voor ouders die de bijdrage echt niet kunnen betalen.

Het voorlopig opschorten kan volgens de VVD consequenties hebben voor de ouders. “Voor de wet moeten ze betalen, maar de gemeente stelt dat het niet hoeft terwijl u dit besluit later wellicht weer moet terugdraaien.”