Afbeelding
Bo Klaarwater

België dag lang in de ban van Bredase bankrovers

Politie

BREDA - Onze zuiderburen zijn maandag urenlang bezig geweest met de klopjacht naar de daders van de plofkraak in Breda. Een gevaarlijke speurtocht omdat de daders in bezit waren van een kalasjnikovs wapen. De Belgische politie hield na een lange achtervolging bij Oud-Turnhout de drie verdachten aan. In de gehele zoektocht zijn er twee keer schotenwisselingen geweest. De verdachten verschijnen vrijdag 27 februari voor de Belgische rechter.

Hieronder een chronologische terugblik op de klopjacht naar de drie daders:

Circa 03.30 uur: De geldautomaat van ING aan de Moerdijk wordt opgeblazen. Na de kraak vluchtten de daders in een Audi.

03.40 uur: Politie krijgt eerste melding van een plofkraak en volgt de vluchtauto tot de grens van België. Het gaat vermoedelijk om drie daders die ervandoor gaan in een donkerkleurige Audi. De politie meldt dat de meldkamer ondertussen op strategische punten politiemensen heeft ingezet. De achtervolging gaat via A-27, A58 richting Hazeldonk.

Bij de grensovergang naar België neemt de Belgische politie het over. De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldt dat de daders op de ring van Antwerpen ter hoogte van het Sportpaleis de agenten onder vuur neemt met kalasjnikovs. Er zijn geen gewonden gevallen.

08.30 uur: De daders vluchten via de E34 weg in de richting van Turnhout, waar ze ter hoogte van de afrit Oud-Turnhout over een spijkermat reden en crashten. De daders zijn verder te voet gevlucht, meldt HLN.be. Er zijn weer schoten gelost.

Omdat de criminelen bewapend zijn, heeft de politie de afrit Oud-Turnhout van de E34 richting Nederland afgesloten. De politie is in de buurt van Oud-Turnhout met speurhonden op zoek gegaan naar de zwaar bewapende daders, meldt de Gazet van Antwerpen.

Begin van de middag: Twee van de drie daders zijn opgepakt, meldt de Gazet van Antwerpen. De derde dader is nog op de vlucht.

14.20 uur:  De Belgische politie heeft een derde verdachte gearresteerd. Federale Parket van Turnhout meldt dat het gaat om een 25-jarige man uit Driebergen, een 26-jarige man uit Amsterdam en een 29-jarige man waar de woonplaats nog onbekend van is.